Započela godišnja parlamentarna rasprava Ujedinjenih naroda

New York – Godišnja parlamentarna rasprava Ujedinjenih naroda započinje danas u New Yorku u organizaciji Interparlamentarne unije.  

Dvodnevni sastanak održava se pod geslom "Prevencija sukoba i izgradnja mira: jačanje ključne uloge Ujedinjenih naroda" u sklopu 61. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Prvoga dana zasjedanja na dnevnom je redu Izvješće glavnog tajnika Ujedinjenih naroda o prevenciji oružanih sukoba, te izazovi i očekivanja Komisije Ujedinjenih naroda za jačanje mira.
 
Sutra je na dnevnom redu rasprava o borbi protiv korupcije u kojoj će biti raspravljene nacionalne strategije i internacionalni mehanizmi borbe protiv korupcije, implementacija nove Konvencije Ujedinjenih naroda o korupciji, te rasprava o jačanju parlamentarne dimenzije u Ujedinjenim narodima. Godišnja parlamentarna rasprava završit će donošenjem zaključaka i preporuka o raspravljenim temama. 

Svake godine tijekom jesenskog zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda Interparlamentarna unija organizira parlamentarnu raspravu. To je okupljanje prigoda da članovi nacionalnih parlamenata izmijene stajališta s dužnosnicima Ujedinjenih naroda, predstavnicima diplomatskog zbora Ujedinjenih naroda, te znanstvenicima i akademicima. Stotine parlamentaraca sudjeluje u takvim sastancima. U početku su oni bili zamišljeni kao kratke sjednice o različitim temama, ali su se proteklih godina razvili u samostalnu i interaktivnu raspravu o vodećim međunarodnim problemima. 

Dva su glavna cilja godišnje parlamentarne rasprave: pomoći parlamentarcima da bolje razumiju Ujedinjene narode i proces donošenja odluka, te im omogućiti da rasprave aktualna pitanja i Ujedinjenim narodima predstave svoja stajališta, te nacionalna i lokalna iskustva. 
 

Author: HS/IPU