Gordan Jandroković primio predsjednika Odbora za vanjske poslove Nacionalne skupštine Bugarske

Zagreb - Na poziv Gordana Jandrokovića, predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku u Hrvatskoj boravi Solomon Passy, predsjednik Odbora za vanjske poslove Nacionalne skupštine Republike Bugarske. 

Solomon Passy u Hrvatskom saboru susreo se sa članovima Odbora za vanjsku politiku i članovima Odbora za europske integracije.

Gordan Jandroković, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku konstatirao je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Bugarske odlični, a ovaj posjet nastavak je dijaloga dvaju parlamenata i dviju prijateljskih zemalja u svrhu daljnjeg jačanja suradnje. Jandroković je rekao da je Bugarska otišla korak dalje od Hrvatske što se tiče euroatlantskih integracija i danas je članica NATO-a, a od 1. siječnja 2007. postat će i punopravna članica EU. Čestitajući Bugarskoj na tim postignućima Jandroković je istaknuo da je Bugarska pravi primjer kako se usvajanje kriterija za punopravno članstvo u EU i provođenje reformi isplati, dodajući da su bugarska iskustva Hrvatskoj dragocjena. 

Solomon Passy izjavio je da će Hrvatska pristupanjem Bugarske u članstvo EU dobiti još jednog svog zagovornika, a Bugarska će i dalje pružati svoju punu potporu naporima Hrvatske u pregovaračkom procesu. Zanimalo ga je kako Bugarska dodatno može pomoći Hrvatskoj u ovoj fazi pregovora. 
Razgovaralo se o potpori javnosti za euroatlantske integracije i važnosti kontinuiranog informiranja. Jandroković je rekao kako je u ovom trenutku potpora hrvatske javnosti za NATO oko 35 do 40 posto, dok je potpora građana za članstvo u EU veća i iznosi oko 50 posto, što je znak da je dosadašnje informiranje javnosti o tome bilo uspješnije. U svakom slučaju treba uložiti napore za promjenu percepcije javnosti oko ovih vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske oko kojih u Hrvatskom saboru postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka, zaključio je Jandroković. 
Solomon Passy primijetio je da se svakodnevno mora raditi na pridobivanju potpore javnosti oko ovih pitanja, napominjući da, iako je Bugarska članica NATO-a, nije stala s radom na promidžbi i informiranju građana o važnosti bugarskog članstva u ovom savezu. Zaključio je da je opće raspoloženje u EU da će Hrvatska biti primljena u članstvo, a Bugarska želi svojim iskustvima i potporom pomoći da taj cilj Hrvatska što prije postigne.        

U razgovoru s predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom i članovima Odbora gosti su upoznati sa sastavom i dužnostima Odbora. Razgovaralo se i o ustrojstvu Nacionalnog odbora i njegovoj suradnji s Vladom RH.  Neven Mimica predstavio je put Hrvatske od kandidature do otvaranja pregovora s EU, a također se osvrnuo i na aktualno priopćenje Europske komisije. 

Solomon Passy smatra kako je Hrvatska učinila bitan napredak otvaranjem pregovora s EU, a podržao je i njezino članstvo u NATO savezu. U nastavku se razgovaralo o stavovima javnog mnijenja prema ulasku RH u EU i NATO, te su razmijenjena iskustva na tom području. Solomon Passy kazao je kako je podrška javnosti vrlo važna, a informacije o EU i NATO-u trebaju biti jasne, pri čemu važnu ulogu imaju mediji.