Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i članovi Odbora primili izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i članovi Odbora primili su izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije. 

Sugovornici su obostrano izrazili zadovoljstvo susretom u Hrvatskom saboru koji dodatno potvrđuje činjenicu prijateljskih odnosa dviju zemalja i predstavlja uvertiru za dobre odnose u budućnosti. Važnost unapređenja međusobnih odnosa na raznim područjima suradnje predsjednici odbora istaknuli su kao važan zadatak. Suradnja na području gospodarstva zadovoljavajuća je, Slovenija je važan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, no otvoren prostor za intenziviranje gospodarskih odnosa treba iskoristiti, suglasni su sudionici sastanka.

Milorad Pupovac istaknuo je dogovor oko arbitražnog sporazuma i sudaca u arbitražnom sporu kao važan instrument u rješavanju toga konkretnog pitanja. Razgovaralo se i o političkoj situaciji u regiji, a Pupovac i Horvat slažu se u tome da Hrvatska i Slovenija imaju zajedničku odgovornost i interes u procesu "europeizacije" regije. Horvat je izrazio zadovoljstvo zaključenjem hrvatskoga pregovaračkog procesa s Europskom unijom te uputio čestitke povodom uspješna ishoda referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Republika Slovenija nastojat će izabrati "optimalan trenutak" za obje zemlje i ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kazao je predsjednik slovenskog Odbora za vanjsku politiku Horvat.

Sugovornici su se osvrnuli i na djelovanje svjetske ekonomske krize. Istaknuli su da su učinci djelovanja krize približno jednaki u objema zemljama s nadom da će vlade Slovenije i Hrvatske uspješno prevladati ekonomske izazove. Razgovor je zaključen dogovorom o uzvratnom posjetu Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Državnom zboru Republike Slovenije.

Author: Služba za odnose s javnošću