U Hrvatskome saboru Knjiga žalosti i komemoracija u povodu smrti Ivice Račana

Zagreb - U povodu smrti zastupnika Ivice Račana u predvorju sabornice otvorena je Knjiga žalosti do četvrtka, 3. svibnja u vremenu od 8.30 do 16.30 sati. 

Idućih dana u Knjigu žalosti upisivat će se saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici. Posljednja počast istaknutom zastupniku odaje se i isticanjem zastava na pola koplja na pročelju saborske zgrade. 

Ivica Račan (1944.) preminuo je u nedjelju, 29. travnja, nakon kratke i teške bolesti. U Hrvatskome saboru, u aktualnom sazivu, obnašao je dužnost predsjednika Nacionalnog odbora, predsjednika Kluba zastupnika SDP-a i člana Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor 2003. godine izabran je u I. izbornoj jedinici (dio Grada Zagreba i dio Zagrebačke županije). 

Ivica Račan dugogodišnji je vođa Socijaldemokratske partije, bivši predsjednik hrvatske Vlade i nekadašnji čelnik Saveza komunista Hrvatske. Svojim je djelovanjem dao značajan doprinos hrvatskoj političkoj stvarnosti od 70-ih godina prošloga stoljeća, u razdoblju raspada bivše Jugoslavije i stvaranja samostalne Republike Hrvatske, kao i u poslijeratnom razdoblju izgradnje institucija demokratskog, višestranačkog političkog sustava. 

Komemorativna sjednica Hrvatskoga sabora u povodu smrti Ivice Račana održat će se u četvrtak, 3. svibnja 2007. u 11 sati.

Author: Internet redakcija