Davorin Mlakar primio veleposlanika Japana Masarua Tsujija

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za pravosuđe Davorin Mlakar primio je u nastupni posjet veleposlanika Japana Masarua Tsujija.

Diplomatski odnosi Hrvatske i Japana obostrano su ocijenjeni vrlo dobrima. Nažalost, složili su se sugovornici, gospodarska razmjena nije dostigla ovu razinu pa postoji široko područje za unaprjeđenje ekonomskih odnosa. Veleposlanik Masaru Tsuji rekao je da je skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji dobar signal japanskim gospodarstvenicima koji su zainteresirani za investicije temeljene na proizvodnji. Također, dodao je, geografski položaj Hrvatsku čini iznimno zanimljivim partnerom u pristupanju tržištima država Europe. U okviru razgovora o suradnji bilo je riječi i o poticanju znanstvene razmjene suradnjom instituta i sveučilišta. 

Davorin Mlakar upoznao je veleposlanika s aktualnim procesom formiranja parlamentarnih skupina prijateljstva među kojima je tradicionalno i skupina prijateljstva Hrvatska – Japan. Veleposlanik Tsuji zahvalio je na pomoći i potpori koju je hrvatski narod pružio Japanu nakon prošlogodišnjih elementarnih nepogoda istaknuvši da japanski narod, unatoč velikoj geografskoj udaljenosti, osjeća bliskost s Hrvatskom. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Author: Služba za odnose s javnošću