Saborski zastupnici sudjeluju u radu konferencije o Višegodišnjem financijskom okviru EU

Bruxelles - Zastupnici Hrvatskoga sabora Srđan Gjurković, Andrej Plenković i Melita Mulić u Europskom su parlamentu danas predstavili prioritetna stajališta Republike Hrvatske u vezi s financiranjem kohezijske i poljoprivredne politike te zaštite vanjskih granica EU. 

Predsjednik Odbora za financije Srđan Gjurković, predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-Europska unija Andrej Plenković i članica Odbora za europske integracije Melita Mulić sudjeluju na Drugoj konferenciji visokih političkih dužnosnika o Višegodišnjem financijskom okviru EU i vlastitim izvorima financiranja 2014.-2020. koja se danas održava u Europskom parlamentu. Zastupnici sudjeluju na konferenciji na poziv predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjedajuće Vijeća EU Helle Thorning Schmidt i predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa. Višegodišnji financijski okvir jedno je od trenutačno najvažnijih pitanja na dnevnom redu Europske unije. Tijekom konferencije zastupnici nacionalnih parlamenata i predstavnici vlada država članica imali su priliku razmijeniti mišljenja o ključnim načelima proračuna EU za razdoblje 2014.-2020. koji, između ostalog, uključuje Zajedničku gospodarsku politiku, Kohezijsku politiku i niz okvirnih programa i akcija. 

Tijekom boravka u Bruxellesu zastupnici Hrvatskoga sabora razgovarali su s potpredsjednikom Europskog parlamenta Miguelom Angelom Martínezom, nadležnim za odnose s nacionalnim parlamentima, o jačanju daljnje suradnje između Hrvatskoga sabora i Europskoga parlamenta. Održan je i sastanak s voditeljem izaslanstva EP-a u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska - Europska unija Gunnarom Hökmarkom te su dogovorene teme 15. sastanka koji će se održati u Hrvatskom saboru 2. i 3. svibnja ove godine.

Author: Odbor za europske integracije