Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a podsjetilo na tri godine članstva RH u NATO savezu

Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a uputilo je javnosti priopćenje u kojem podsjeća na 3. godišnjicu stupanja Republike Hrvatske u članstvo Organizacije sjevernoatlantskog sporazuma (NATO).

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković tom je prilikom rekao: “Vođeni obilježavanjem treće obljetnice stupanja RH u punopravno članstvo NATO-a, kao jednim od najvažnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti te čina koji jasno potvrđuje ne samo formalnu integraciju već i iskonsku privrženost RH zajedničkim vrijednostima demokracije, slobode i pluralizma, Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a ovom prigodom želi još jednom podsjetiti kako su upravo spomenute zajedničke vrijednosti okosnica postojanja ove transatlantske zajednice.

U tom smislu parlamentarna demokracija, a koju unutar NATO-a utjelovljuje upravo njegova Parlamentarna skupština, predstavlja ne samo nasljeđe zemalja euroatlantskog kruga već je ona i nezamjenjivo sredstvo otklanjanja tenzija i konfrontacija na međunarodnoj sceni, odnosno mehanizam jačanja atmosfere sigurnosti i povjerenja.

Uvjereni smo da su njegova vitalna struktura, transparentnost djelovanja, odnosno kreiranje politike putem kvalitetne javne komunikacije potpomognute konsenzusom svih zemalja članica čimbenici koji NATO savez čine istinskom organizacijom 21. stoljeća u kojoj je - o tome zorno svjedoči i hrvatski primjer - svaki doprinos prepoznat, a pozicija ravnopravna.“

Pristupanje NATO savezu u Hrvatskoj je bio put od petnaestak godina, a na njegovu kraju Hrvatski je sabor 25. ožujka 2009. potvrdio Sjevernoatlantski sporazum. Već 1. travnja 2009. Hrvatska je postala članicom NATO saveza polaganjem ratifikacijskog dokumenta u američkom State Departmentu.

Author: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a / iRedakcija