Gordan Jandroković razgovarao s drugim predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Fritzom Neugebauerom

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković i članovi Odbora razgovarali su s drugim predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije Fritzom Neugebauerom.

Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković uvodno je zahvalio na kontinuiranoj potpori koju je Austrija pružala Hrvatskoj u procesu pristupanja EU te je pritom iskazao nadu da će se prijateljski odnosi dviju zemalja  ovom dinamikom nastaviti razvijati i u novom okruženju. 

Najavivši skoru ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u austrijskom parlamentu, drugi predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije Fritz Neugebauer naglasio je da će Hrvatska pristupanjem EU postati vodeća zemlja u regiji. Zastupnici Hrvatskoga sabora odgovorili su da će Hrvatska i dalje aktivno podupirati europski put susjednih zemalja, a posebno razvoj njihovih institucija i jačanje demokratskih procesa. 

Tijekom razgovora o bilateralnoj suradnji dogovorena je daljnja razmjena informacija o ustrojstvu i načinu rada odbora za europske poslove u svjetlu odredbi Lisabonskog ugovora. Fritz Neugebauer tom je prilikom uputio poziv Odboru za europske integracije za daljnji nastavak razgovora prilikom posjeta austrijskom parlamentu. Ulaskom Hrvatske u EU otvorit će se nove mogućnosti suradnje, složili su se sugovornici, a među njima posebno je važna uloga nacionalnih parlamenata u približavanju Europske unije građanima. U razgovoru su otvorene i teme o razvoju kulture i obrazovanja u okviru EU te priprema za korištenje sredstava iz kohezijskih fondova, posebno na području poljoprivrede.

Author: Služba za odnose s javnošću