Potpredsjednik Sabora Josip Leko primio pomoćnika ministra vanjskih poslova Irana Ramina Mehmana Parasta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u službeni posjet pomoćnika ministra vanjskih poslova Irana Ramina Mehmana Parasta.

Potpredsjednik Sabora Josip Leko rekao je da između Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana nema otvorenih i spornih političkih pitanja, te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su dvije zemlje dobro surađivale proteklih dvadesetak godina, još od vremena iranskog priznanja hrvatske neovisnosti. 

Iranski pomoćnik ministra vanjskih poslova zahvalio je na prijamu u Hrvatskome saboru. Rekao je da dijeli mišljenje potpredsjednika Hrvatskoga sabora o tome da dvije zemlje njeguju tradicionalno dobre odnose. Ipak, iskazao je žaljenje što unatoč dobrim političkim odnosima trgovački odnosi ne prate njihovu dinamiku, iako za takvu situaciju nema razloga, a kapacitet za gospodarsku suradnju je velik. Iranski je dužnosnik naglasio kako unatoč embargu kojemu je Iran podvrgnut posljednjih trideset godina, ta je zemlja u prošloj godini ostvarila gospodarski rast od 6,2 posto, a ovogodišnji proračun bit će 500 milijardi dolara.

Potpredsjednik Leko ocijenio je impresivnim podatke o snazi iranskog gospodarstva koje je iznio iranski dužnosnik, posebice u svjetlu financijske krize koja je pogodila svjetske ekonomije. Rekao je da Hrvatska s dužnom pažnjom prati uspjehe iranskog gospodarstva koje je usprkos svim nevoljama i dugogodišnjim sankcijama uspjelo održati stopu rasta od 6,2 posto. „Podupiremo politiku gospodarskog rasta Irana i zalažemo se za pravo Irana da se u mirnodopske svrhe koristi i atomskom energijom. U tom smislu podržavamo nastavak pregovora kako bi se na miran način riješio taj problem onako kako to predviđaju rezolucije UN-a“, rekao je potpredsjednik Sabora. Dodao je kako je snaga Irana upravo u spremnosti za nastavkom razgovora jer je to jedini način rješavanja svih otvorenih pitanja. Na tom putu, sasvim sigurno, Islamska Republika Iran ima potporu Republike Hrvatske, rekao je potpredsjednik Leko.

Zahvalivši potpredsjedniku Hrvatskoga sabora na iznesenim stavovima, iranski je dužnosnik istaknuo kako Iran u međunarodnim odnosima želi poštivati prava drugih, ali želi i da drugi poštuju prava Irana koji je drugi u svijetu po zalihama plina, a četvrti po zalihama nafte. Ramin Mehman Parast pozvao je potpredsjednika Leku da posjeti Iran te je izrazio želju Irana da Hrvatska sudjeluje kao promatrač na konferenciji nesvrstanih koja će se održati u Teheranu u kolovozu ove godine. 

Jedna od tema razgovora bila je mogućnost razvijanja suradnje u turizmu, medijima, zračnom prometu, a ono što je posebno apostrofirano daljnje je jačanje međuparlamentarne suradnje. Na kraju razgovora obostrano je ocijenjeno da tradicionalno dobri politički, parlamentarni i kulturni odnosi obje zemlje obvezuju na daljnju suradnju.

Author: Služba za odnose s javnošću