Tomislav Ivić sastao se s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost češkog Senata

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Tomislav Ivić primio je u službeni posjet Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata Češke. 

Nakon riječi srdačne dobrodošlice Tomislav Ivić predstavio je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora, njegove temeljne zadaće i strukturu. Rekao je da je Odbor za obranu osnovan kao samostalno radno tijelo Sabora 2008. godine te da je dotad bio u sklopu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Odbor kao matično ili zainteresirano radno tijelo razmatra sve točke dnevnog reda koje su vezane uz obranu i obrambeni sustav, kazao je Tomislav Ivić i dodao da Odbor organizira i tematske rasprave na koje poziva javne djelatnike koji se bave problematikom Odbora. Naglasio je da demokratski, građanski nadzor nad Oružanim snagama Republike Hrvatske obavlja Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo u Hrvatskoj. Hrvatski sabor ostvaruje demokratski nadzor nad Oružanim snagama prvenstveno tako da donosi ključne dokumente iz područja obrane, kao što su Strategija obrane Republike Hrvatske i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, odlučuje o količini proračunskih sredstava za financiranje Oružanih snaga te donosi sve važne odluke koje se tiču djelovanja Oružanih snaga u zemlji i izvan granica Republike Hrvatske, kazao je Tomislav Ivić. 

Razmijenili su informacije o sudjelovanju hrvatskih i čeških vojnika u mirovnim misijama u svijetu. Tomislav Ivić je rekao da dio hrvatskoga najvišeg vojnog kadra posjeduje neposredno ratno iskustvo kojim itekako može pridonijeti mirovnim misijama. Istaknuo je da je Hrvatska izuzetno ponosna na svoje članstvo u NATO-u, što je bio jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske od proglašenja neovisnosti. Hrvatska sudjeluje u dvjema mirovnim operacijama pod vodstvom NATO-a, u Afganistanu i na Kosovu. „S obzirom na činjenicu da je do prije desetak godina Hrvatska primala pomoć i da su na njezinom teritoriju bili razmješteni promatrači mirovnih misija, veliko je postignuće da je Hrvatska danas postala jedna od zemalja koja može pridonositi svjetskom miru“, istaknuo je Ivić. 

Tijekom razgovora o češkim vojnicima u mirovnoj misiji u Afganistanu predsjednik češkog Odbora Jozef Regec rekao je da Češka do 2015. godine kani smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu, kao što ima i minimalan broj vojnika na Kosovu. Istaknuo je da je Češka vrlo aktivna u mirovnoj misiji u Somaliji te je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će Hrvatska i Češka uskoro potpisati ugovor kojim će se regulirati suradnja u vježbama helikoptera. Češka danas ima profesionalnu vojsku od 23 tisuća vojnika, a vojna obveza je, kao i u Hrvatskoj, ukinuta. Predsjednik češkog Odbora predsjednika i članove Odbora za obranu Hrvatskoga sabora pozvao je u službeni posjet češkom parlamentu.

Author: Služba za odnose s javnošću