Potpredsjednik Sabora Milorad Batinić primio izaslanstvo češkog Senata

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić, u ime predsjednika Sabora, primio je u službeni posjet izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata Češke.

Potpredsjednik Batinić zahvalio je Češkoj na pomoći koju je pružala Hrvatskoj tijekom pregovaračkog procesa za članstvo RH u Europskoj uniji. Predsjednik češkog Odbora Jozef Regec upoznao je potpredsjednika Batinića s jednoglasnom odlukom toga Odbora kojom preporučuje Senatu potvrđivanje hrvatskoga pristupnog ugovora, što se očekuje sljedeći tjedan te je naglasio da se Hrvatska i u budućnosti može osloniti na potporu prijateljske Češke. Potpredsjednik Batinić zahvalio je na podršci i na pozitivnoj odluci češkog Senata o potvrđivanju hrvatskog pristupnog ugovora. Naglasio je da će češka iskustva u korištenju europskih fondova biti vrlo korisna Hrvatskoj, znajući da je Češka imala uspjeha u iskoristivosti tih sredstava plasiranjem kvalitetnih projekata i njihovom kasnijom realizacijom. Ukratko je upoznao češko izaslanstvo sa skorim izmjenama Poslovnika Hrvatskoga sabora. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je zadovoljstvo i čestitao Češkoj na uspjesima njezina gospodarstva, posebice onima u automobilskoj industriji. 

Ocjenjujući kapacitet iskoristivosti sredstava iz europskih fondova, predsjednik češkog Odbora Jozef Regec kazao je da je Češka mogla čak i bolje, a područje koje zahtijeva najviše pažnje je obrazovanje, koje će trebati najviše sredstava u budućnosti. Problem češkog školstva vidi u ekspanziji netehničkih smjerova. Sugerirao je Hrvatskoj da bude pažljiva u odabiru projekata koji će se dijelom financirati iz državnog i lokalnih proračuna jer ako ti projekti ne budu dovoljno kvalitetni, prijeti opasnost od njihove neprofitabilnosti, što se dogodilo i u Češkoj. 

Razgovaralo se o suradnji dviju zemalja u okviru Višegradske skupine koja, kako ističe češko izaslanstvo, odlično funkcionira i plasira zajedničke projekte koje zemlje pojedinačno ne bi uspjele plasirati. Predsjednik češkog Odbora uvjeren je da bi sudjelovanje Hrvatske u radu Višegradske skupine bilo obostrano korisno, i za Češku, i za Hrvatsku. Potpredsjednik Batinić iskazao je uvjerenost u uspješan nastavak suradnje dviju prijateljskih zemalja unutar Europske unije i putem regionalnog povezivanja unutar europskog okvira. Predsjednik češkog Odbora Jozef Regec pozvao je potpredsjednika Batinića u službeni posjet Češkoj i češkom parlamentu što je potpredsjednik Batinić sa zadovoljstvom prihvatio.

Author: Služba za odnose s javnošću