Milorad Pupovac primio izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata Češke

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac primio je izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata Češke. 

Dvije prijateljske zemlje imaju odlične bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, uvodno su konstatirali sugovornici. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac zahvalio je Češkoj na ukupnoj podršci koju je Hrvatska primala za vrijeme trajanja pregovaračkog procesa s Unijom te izrazio uvjerenje da će dvije zemlje partnerski surađivati i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

Predsjednik Odbora Pupovac informirao je češke kolege o primarnim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske, istaknuvši pritom pitanja Europske unije te angažman u regiji. Hrvatska se zalaže za „europeizaciju“ regije te je zainteresirana za očuvanje stabilnosti na tom području, kazao je Pupovac. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata Češke Jozef Regec izrazio je zadovoljstvo pozitivnim rezultatom referenduma o pristupanju Hrvatske EU te istaknuo kako će Senat Češke slijedeći tjedan ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji nakon čega se očekuje i potvrda ratifikacije u Parlamentu. „Očekujem da će ova ratifikacija dodatno potvrditi prijateljstvo dviju zemalja“, kazao je predsjednik Odbora Regec.

Razgovaralo se i o mogućnostima za unapređenje gospodarske i kulturne suradnje, a sugovornici su suglasni da na tom području vide dosta neiskorištenog potencijala. Jozef Regec uputio je poziv Miloradu Pupovcu za uzvratni posjet Odboru za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata Češke. 

Author: Služba za odnose s javnošću