Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković primio izaslanstvo Odbora za reviziju finskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković i članovi Odbora održali su sastanak s predsjednicom Odbora za reviziju parlamenta Republike Finske Tuijom Brax i članovima izaslanstva. 

Središnje teme razgovora bile su parlamentarna kontrola proračuna te jačanje transparentnosti i borbe protiv korupcije. Uvodno istaknuvši kako je Hrvatska postala dobar primjer u borbi protiv korupcije, predsjednica Odbora za reviziju finskog parlamenta Tuija Brax dodala je kako je to pozitivan korak u približavanju Hrvatske Europskoj uniji.

Tijekom razgovora o razmjeni iskustava, Gjurković je predstavio hrvatski zakonodavni okvir koji "pokriva" ovo područje te sustav nadzora proračuna. Posebno je izdvojio odredbe Zakona o proračunu i Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH te Zakon o fiskalnoj odgovornosti i Zakon o reviziji. Govoreći o djelokrugu i načinu rada Odbora za financije i državni proračun, Srđan Gjurković objasnio je njegovu ulogu u provođenju kontrole učinkovitosti korištenja javnih sredstava te unutarnje i vanjske sustave revizija u Republici Hrvatskoj. Ove je godine, po prvi put, proračun smanjen na rashodovnoj strani, rekao je Gjurković, te je deficit proračuna procijenjen na 2,8 posto udjela u BDP-u. Prema projekcijama, u 2013. godini deficit će se smanjiti na 2,5 posto BDP-a, dok će u 2012. godini iznositi 1,9 posto BDP-a. 

Sugovornici su razmijenili iskustva u vezi s provođenjem kontrole trošenja sredstava Europske unije na nacionalnoj razini. Posebno su se osvrnuli na provođenje revizije učinkovitosti poslovanja javnih poduzeća te na načine kontrole potrošnje u tim poduzećima. Također je bilo riječi i o jačanju mjera za borbu protiv korupcije. Odgovarajući na pitanja članova Odbora za financije i državni proračun, finski parlamentarci predstavili su strategiju i planove za izlazak iz aktualne ekonomske krize koji se prvenstveno temelje na mjerama za povećanje stope zaposlenosti, jačanjem ulaganja u znanost i istraživanje, ali i uštedama u proračunu. Sugovornici su izrazili želju za daljnjim jačanjem suradnje na razini parlamentarnih odbora, posebno u svjetlu skorog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Author: Služba za odnose s javnošću