Daniel Mondekar i članovi Odbora održali sastanak s izaslanstvom Odbora za reviziju finskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Daniel Mondekar i članovi Odbora održali su sastanak s predsjednicom Odbora za reviziju parlamenta Republike Finske Tuijom Brax i članovima izaslanstva. 

Predsjednik Odbora Daniel Mondekar uvodno je zahvalio Finskoj na potpori koju je pružala Hrvatskoj u procesu pristupanja EU te pritom naglasio kako je Finska jedan od glavnih hrvatskih partnera u twinning projektima. 

Predstavivši rad Odbora za europske integracije, najavio je promjene koje će Odbor proći kako bi se prilagodio funkcioniranju u okviru novih ovlasti nacionalnih parlamenata propisanih Lisabonskim ugovorom. Najavio je skoro usvajanje zakona o suradnji Sabora i Vlade RH u poslovima vezanim uz EU te potom i promjene saborskog Poslovnika. Time će se točno utvrditi hrvatski nadzorni model nakon stupanja u punopravno članstvo. Predsjednica Odbora za reviziju Tuija Brax opisala je finski model parlamentarnog nadzora te ga ocijenila političkim postupkom izuzetno važnim za demokratsko funkcioniranje procesa odlučivanja u EU. 

Osvrnuvši se na sljedeće izvješće o monitoringu, Daniel Mondekar je rekao da provedene reforme smatra najvećom dodanom vrijednošću procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Osobito je istaknuo reformu pravosuđa koja je dovela do bržeg rješavanja sudskih predmeta, imenovanja novih sudaca i oštre borbe protiv korupcije. Naglasio je pritom kako Hrvatska snažno podržava ulazak svih zemalja regije u EU. Član Odbora za europske integracije Davor Ivo Stier istaknuo je nacionalni konsenzus svih političkih stranaka koji je znatno olakšao provođenje potrebnih reformi. 

Predsjednica Odbora za reviziju finskog parlamenta Tuija Brax objasnila je posjet izaslanstva Odbora za reviziju Hrvatskoj željom za razmjenom iskustava na područjima uprave i borbe protiv korupcije. Također je istaknula interes Finske za pronalaženje načina kojim bi se poboljšalo upravljanje trošenja javnih sredstava na europskoj razini te je zaključila kako i u tom segmentu postoji široko područje za unaprjeđenje suradnje Hrvatske i Finske.

Author: Služba za odnose s javnošću