Predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Ana Lovrin primila izaslanstvo Odbora za reviziju finskog parlamenta

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Ana Lovrin primila je danas u radni posjet izaslanstvo Odbora za reviziju parlamenta Republike Finske koje predvodi predsjednica Tuija Brax. Sastanku je, uz članove Odbora, nazočio i veleposlanik Republike Finske u Republici Hrvatskoj Juha Ottman.

Predsjednica Vijeća Lovrin finskom je izaslanstvu uvodno predstavila članove Vijeća te je pri tome istaknula da su finski antikorupcijski standardi najbolji na svijetu. Osvrnuvši se na povijest nastanka Nacionalnog vijeća, rekla je da su ratne prilike uzrokovale određeni zastoj u borbi protiv korupcije. Unatoč tomu, nastavila je, uspostavljen je zakonodavni i institucionalni okvir za nastavak sve uspješnijih antikorupcijskih mjera. "Suđenjem bivšim visokopozicioniranim dužnosnicima dokazali smo da Hrvatska istinski želi svesti korupciju na najmanju moguću razinu", rekla je Lovrin.

Nakon što je čestitala predsjednici Vijeća Lovrin na postignutim rezultatima, voditeljica finskog izaslanstva Brax naglasila je da ni Finska nije imuna na korupciju te da se na borbi protiv nje kontinuirano radi. Brax je potom upitala kako Vijeće funkcionira i s kakvim se problemima suočava. Član Nacionalnog vijeća Lesar rekao je da je Nacionalno vijeće u prošlom sazivu postavilo visoke standarde te je posebno istaknuo suđenje bivšem premijeru Sanaderu. Osvrnuo se i na tzv. "domaću" te "uvoznu" korupciju. Istaknuo je da "stara Europa" primjenjuje dvostruke standarde jer od Hrvatske traži kontinuiranu borbu, a istodobno ne želi pomoći kada su u korupciju uključena poduzeća iz njihovih zemalja spomenuvši pritom afere "Hypo", "Daimler" te "Patria". Brax je rekla da se radi o značajnom problemu o kojem treba razgovarati u Bruxellesu. 

U nastavku razgovora bilo je dosta govora o "sivoj ekonomiji" te problematici izbjegavanja plaćanja poreza. Lovrin je završno rekla da bi Hrvatskoj dobro došla finska iskustva. Brax je zaključno rekla da je Finska spremna pomoći u nastavku borbe protiv korupcije te ponudila svu pomoć.

Author: Služba za odnose s javnošću