Josip Kregar primio izaslanstvo bavarskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Josip Kregar sa članovima Odbora primio je u posjet Izaslanstvo bavarskog parlamenta, predstavnike bavarskoga gospodarstva i medija te članove Bavarsko-hrvatskog društva koje vodi zastupnica u bavarskom parlamentu i zamjenica predsjednika "Zaklade Hanns Seidel" Ursula Männle.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Josip Kregar uvodno je zahvalio Njemačkoj na potpori koju je pružala Hrvatskoj u pristupnim pregovorima te je izrazio nadu da će nas mnogi zajednički interesi vezivati i u zajedničkoj budućnosti u okviru Europske unije. 

Središnja tema sastanka bila je reforma hrvatskoga pravosudnog sustava. Josip Kregar pobliže je objasnio djelokrug i ulogu saborskog Odbora za pravosuđe u ovom procesu te je naglasio kako iza donesenih zakonskih akata treba postojati politička volja i osigurana sredstava za njihovu implementaciju. Temeljni dokument koji "pokriva" ovo područje Strategija je reforme pravosuđa, donesena 2010. godine, za razdoblje od 2011. do 2015. godine. Istaknuvši prioritete Strategije, predsjednik Odbora Josip Kregar zaključio je da je danas postignuta funkcionalna i radna nezavisnost pravosuđa od politike, no potrebni su daljnji koraci u podizanju učinkovitosti i skraćivanju trajanja sudskih procesa. 

Govoreći o borbi protiv korupcije, zastupnik je rekao da je najveći pomak vidljiv u promjeni društvene klime i percepcije korupcije. Zakonodavni okvir koji pokriva ovo područje također je ocijenjen vrlo dobrim, dok će buduće aktivnosti prvenstveno biti usmjerene na prevenciju i daljnje podizanje kriterija u borbi protiv korupcije. Članovi bavarskog izaslanstva naglasili su da je Hrvatska prošla dug put i postigla dobre rezultate na ovom području. Naravno, složili su se sugovornici, potrebno je nastaviti kontinuirane napore u smjeru dostizanja što viših standarda. U završnom dijelu razgovora izražena je obostrana želja za daljnjim produbljivanjem suradnje. 

Author: Služba za odnose s javnošću