Održana zajednička sjednica Odbora za europske integracije i Odbora za financije i državni proračun o Višegodišnjem financijskom okviru EU

Zagreb – Na zajedničkoj sjednici Odbora za europske integracije i Odbora za financije i državni proračun pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić predstavio je Višegodišnji financijski okvir Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Višegodišnji financijski okvir predstavlja ne samo proračunski već i politički okvir Europske unije za sedmogodišnje razdoblje budući da određuje političke prioritete djelovanja Europske unije u obuhvaćenom razdoblju, rečeno je. Njime su postavljena obvezujuća višegodišnja ograničenja za svaku od kategorija rashoda. Okvir se sastoji od pet poglavlja: pametni i uključivi rast, održivi rast, sigurnost i građanstvo, globalna Europa te uprava, a radi se o sredstvima u iznosu od ukupno oko bilijun eura u obvezama i 972 milijarde u mogućim isplatama. Ovakav financijski okvir bi, uz poštivanje postojećih financijskih ograničenja u državama članicama EU, trebao osigurati ispunjenje ciljeva strategije Europa 2020, istaknuto je na predstavljanju.

Višegodišnji financijski okvir predstavila je Europska komisija krajem lipnja prošle godine čime su o njemu započeli pregovori u institucijama Europske unije. Međuinstitucionalni dogovor očekuje se do kraja ove godine. Uredbu o Višegodišnjem financijskom okviru usvaja Vijeće Europske unije jednoglasno, uz suglasnost Europskog parlamenta.

Author: Odbor za europske integracije