Sabor će biti domaćinom zasjedanju Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatske i Europske unije

Zagreb - Petnaesti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija održat će se u Hrvatskom saboru u srijedu i četvrtak, 2. i 3. svibnja 2012. 

Saborski zastupnici i zastupnici Europskoga parlamenta raspravljat će o nizu aktualnih tema. Sastanak će biti otvoren temom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u okviru koje će se razgovarati o ratifikaciji Ugovora o pristupanju u državama članicama, o pretpristupnom monitoringu ključnih poglavlja te o jačanju koordinacije europskih poslova. Nastavit će se raspravom o ulozi nacionalnih parlamenata nakon Lisabonskog ugovora s posebnim osvrtom na izazove za Hrvatski sabor. Sastanak će u srijedu biti završen nakon razmatranja situacije u jugoistočnoj Europi s osvrtom na perspektive daljnjeg proširenja. 

Drugoga dana sastanka razgovarat će se o pretpristupnoj pomoći s naglaskom na pripremama za kohezijske i strukturne fondove te o europskom Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2014. do 2020. Gospodarski izgledi: Hrvatska i EU bit će tema kojom će se u četvrtak tijekom prijepodneva zaključiti predviđene rasprave, a uslijedit će usvajanje zajedničkih preporuka. Po završetku sastanka predviđene su izjave za medije supredsjedatelja Zajedničkog parlamentarnog odbora Andreja Plenkovića i Gunnara Hökmarka. 

Sastankom će supredsjedati Andrej Plenković, predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru, i Gunnar Hökmark, voditelj Izaslanstva Europskoga parlamenta. Uz Hökmarka (EPP), na sastanku će sudjelovati i zastupnici Europskoga parlamenta: Tanja Fajon (S&D), Zoltán Bagó (EPP), Silvana Koch-Mehrin (ALDE), Alojz Peterle (EPP) i Libor Rouchek (S&D).

U ime predsjedateljice Vijeća EU na sastanku će sudjelovati veleposlanik Kraljevine Danske u RH Bo Eric Weber, Europsku komisiju će predstavljati veleposlanik i šef Delegacije EU u Zagrebu Paul Vandoren, a u ime Vlade Republike Hrvatske na sastanku će sudjelovati potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar financija Slavko Linić.

Author: Služba za odnose s javnošću / Internet redakcija