Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio izaslanstvo Sobranja

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora  mr. sc. Neven Mimica, uz nazočnost članova Odbora, primio je u radni posjet izaslanstvo Komisije za europska pitanja Parlamenta Republike Makedonije predvođeno Karolinom Ristovom, predsjednicom Komisije. 
U razgovorima je istaknuta potreba tijesne suradnje dvaju Parlamenata, osobito na putu približavanja Europskoj uniji. 

Mr. Mimica je izjavio kako je Hrvatska u najvećoj mjeri uskladila svoje zakonodavstvo s europskim i ispunila više od 80% obveza koje proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U nacionalnom programu za 2004. godinu predviđeno je donošenje još 46 zakona, te 199 podzakonskih akata za usklađivanje sa Smjernicama i direktivama EU. Proteklih mjeseci temeljno pitanje bilo je kako osigurati pozitivnu odluku Europske komisije za dobivanje avisa, a sada Hrvatska iščekuje odluku o dobivanju statusa kandidata i datumu početka pregovora.

Parlamentarna razina lobiranja tijekom ovog razdoblja bila je itekako značajna, istaknuo je mr. Mimica, dodajući da na ovom pitanju europskih integracija postoji konsenzus parlamentarnih stranaka, kao i visoki postotak podrške građana. Ulogu saborskog Odbora za europske integracije u daljnjem procesu pregovora s EU, nakon dobivanja statusa kandidata, tek treba utvrditi.  

Karolina Ristova predstavila je strukturu, nadležnost i djelatnosti Komisije za europska pitanja Parlamenta Republike Makedonije kao koordinativnog tijela koje ima nadležnost davati mišljenja i prijedloge drugim radnim tijelima Parlamenta u pitanjima koja se tiču približavanja Makedonije EU. Komisija prati primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, daje preporuke Vladi, te informira makedonski Parlament o vladinim aktivnostima u području euroatlanskih integracija. Istaknula je ulogu Komisije u informiranju javnosti o pitanjima Europske unije. Makedoniji još predstoji posao oko reforme u području decentralizacije i pravosudnog sustava, a na jesen očekuju slanje upitnika Europske komisije. 

U razgovorima je naglašena važnost nevladinog sektora, medija, obrazovnog sustava i drugih institucija društva u procesu pripreme građana na život u EU i njihovog prava na dobivanje jasne i kvalitetne informacije.