Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić sudjelovao na otvorenju izložbe hrvatske fotografije u Parizu

Pariz - Hrvatska i Francuska već dugo grade političke i kulturne odnose, a festival "Croatie, la voici" kojim se Hrvatska predstavlja u Francuskoj vrhunac je tih veza, rekao je u srijedu navečer potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić na otvorenju izložbe hrvatske fotografije u Parizu, dosad najopsežnijeg predstavljanja hrvatske fotografije u inozemstvu. 

"Hrvatska i Francuska, dvije zemlje i dva naroda, već dugo grade političke, ali i kulturne, odnose koji su uspostavljeni i prije hrvatske neovisnosti", rekao je Stazić i dodao da je festival kulture "Croatie, la voici" vrhunac tih veza i priliku da francuska javnost vidi raznolikost hrvatske umjetnosti. "Ova je izložba pravi uvod u novu stranicu hrvatsko-francuskih partnerskih odnosa s obzirom na skori ulazak Hrvatske u EU", istaknuo je. 

Izložba "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa" otvorena je u "Cite Nationale des Arts" u Parizu, u organizaciji Ministarstva kulture RH u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt (MUO). Otvorenju je nazočila i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te brojni predstavnici hrvatskoga i francuskoga kulturnog života. Festival "Croatie, la voici" održava se od rujna 2012. do siječnja 2013. godine, a rezultat je suradnje brojnih hrvatskih i francuskih kulturnih institucija, ponajprije Ministarstava kulture i Francuskog instituta. 

Ministarstvo kulture RH angažiralo je renomirane umjetnike i stručnjake za specifična područja iz muzeja i zbirki  najvećeg nacionalnog značaja, pa je tako u suradnji s MUO-om organizirana izložba hrvatske fotografije. Riječ o najopsežnijem predstavljanju hrvatske fotografije u inozemstvu do sada. Koncept izložbe potpisuje ugledni fotograf Peter Knapp, suradnik časopisa The Sunday Times te modnih magazina poput Voguea, Sterna i Ellea, za koji je godinama radio i kao umjetnički direktor. Hrvatskoj kulturnoj publici poznat je i po tekstu o Toši Dabcu. Izbor radova za izložbu Knapp je pripremio u suradnji s kustosicom izložbe dr. sc. Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom i voditeljicom Zbirke starije fotografije MUO-a. 

Izložba predstavlja pregled hrvatske fotografije od 1930-ih do danas, u dva segmenta. Skupni dio izložbe čine odabrani radovi Đure Janekovića, Toše Dabca, Milana i Slavke Pavić te Mladena Tudora, a suvremeni umjetnici Ivan Faktor, Marko Ercegović i Jelena Blagović predstavljeni su samostalnim dionicama. Autorska dionica Borisa Cvjetanovića posvećena malom formatu imat će i zasebno otvorenje u sklopu manifestacije Mois de Photo (Mjesec fotografije). U izložbu je uključen i izbor od 16 filmova iz serijala Fotografija u Hrvatskoj, koji dopunjava paletu autora i fenomena iz povijesti i suvremenosti hrvatske fotografije. Pored Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić, Mladena Tudora i Borisa Cvjetanovića, na ovaj su način predstavljeni Peter Salcher, Karlo Drašković, Juraj Drašković, Ivana Tomljenović, Petar Dabac, Antun Maračić, Pavo Urban, Jasenko Rasol i Sofija Silvia te fenomen Poletove fotografije. Prikaz teme zaokružen je s 35 izloženih publikacija o fotografiji u Hrvatskoj. 

Nakon održavanja u Francuskoj, izložba će biti prikazana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 14. prosinca 2012. do 30. siječnja 2013., a potom u Dubrovniku i Osijeku. U tijeku su dogovori o postavljanju izložbe u još nekoliko glavnih gradova zemalja članica Europske unije, što će biti dio projekta predstavljanja hrvatske kulture povodom punopravnog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, u srpnju 2013. godine. (Hina)
 

Author: Hina