Gordan Jandroković primio izaslanstvo Državnog zbora Republike Slovenije

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i članovi Odbora razgovarali su sa delegacijom Odbora za poslove Europske unije Državnoga zbora Republike Slovenije.

Središnja tema sastanka bili su bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Republike Slovenije koji su ocjenjeni
prijateljskima. Posebno je istaknuta visoka razina odnosa na mnogim poljima kao i višestruka povezanost dviju zemalja. Sugovornici su se složili kako postoji nekoliko otvorenih pitanja, dijelom naslijeđenih iz prethodne zajedničke države, koji se trebaju riješiti kontinuiranim dijalogom dviju strana. U tom smislu predložen je i aktivniji angažman parlamentarnih predstavnika.

U okviru razgovora o Europskoj uniji, slovensko izaslanstvo najavilo je daljnju potporu Hrvatskoj u procesu pristupanja, posebno u 2008. godini kada Slovenija preuzima predsjedanje Europskom unijom. Predstavljene su i glavne smjernice i prioriteti predsjedanja. Sugovornici su se složili da je europska perspektiva za države jugoistočne Europe jamac stabilnosti čitave regije.
Pri završetku sastanka, zastupnik Frano Matušić izrazio je nadu da će Slovenija pružiti potporu Hrvatskoj u nastojanju da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Author: Služba za odnose s javnošću