Voditelj Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva Peđa Grbin primio veleposlanika Crne Gore Igora Građevića

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva Peđa Grbin primio je u radni posjet veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Igora Građevića.

Veleposlanik Građević pohvalio je vrlo dobru suradnju dviju država na bilateralnom i na multilateralnom planu. Naglasio je kako odnosi između Republike Hrvatske i Crne Gore mogu poslužiti kao primjer kako se grade dobrosusjedski odnosi i konstruktivna suradnja na području euroatlantskih integracija, što crnogorska strana iznimno cijeni. Istaknuo je da je glavna zadaća njegova veleposlaničkoga mandata u Hrvatskoj unapređenje međusobnih odnosa te jačanje suradnje i na političkom i na gospodarskom planu. Naglasio je odličnu međuparlamentarnu suradnju u okviru Cetinjskoga parlamentarnog foruma. Istaknuo je da Crna Gora još uvijek nedefiniranu granicu na Prevlaci ne tretira kao problem u međusobnim odnosima, već kao otvoreno pitanje koje će dvije države zajednički riješiti na obostrano zadovoljstvo. Osvrnuo se i na netom održane parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji su, kako je rekao, potvrdili opredijeljenost crnogorskoga naroda za europski put, odnosno europske i euroatlantske integracije.

Grbin je zahvalio veleposlaniku Građeviću na posjetu i čestitao mu na uspješno provedenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Izrazio je nadu u skoro konstituiranje crnogorske Skupštine i formiranje nove vlade kako bi se proces prepoznatljive i uspješne suradnje Republike Hrvatske i Crne Gore nastavio utvrđenim pravcem i jednakim intenzitetom. Istaknuo je usmjerenost Republike Hrvatske jačanju sigurnosti, stabilnosti i suradnje u Jugoistočnoj Europi te njezinu spremnost da kao članica NATO-a i buduća 28. članica Europske unije pomogne susjednim državama na njihovu putu prema europskim i euroatlantskim integracijama. Posebno je istaknuo kako određeni bilateralni problemi ne bi smjeli biti preprekom multilateralnim, odnosno zajedničkim ciljevima. Naglasio je važnost parlamentarne diplomacije i uspostave skupina prijateljstva u nacionalnim parlamentima koji mogu znatno pridonijeti unapređenju suradnje naroda i država. S tim u vezi potaknuo je na zajedničke susrete parlamentarnih skupina prijateljstva.

Na kraju susreta Peđa Grbin je predložio da se sljedeći susret Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva i veleposlanika Crne Gore održi u Peroju u Istri, gdje živi brojna crnogorska zajednica. Veleposlanik Građević taj je prijedlog prihvatio sa zadovoljstvom.
 

Author: Hrvatsko-crnogorska međuparlamentarna skupina prijateljstva