Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Douglas Bereuter u službenom posjetu Saboru

Zagreb - Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Douglas Bereuter je službeno posjetio Hrvatski sabor i razgovarao  s Krešimirom Ćosićem, voditeljem saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i predsjednicima i članovima odbora za vanjsku politiku i unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Dr. Ćosić je iznio gostu da nova Vlada RH poduzima sve kako bi ispunila važne političke uvjete, kao i reformu oružanih snaga. Istaknuo je kako Hrvatska nema tradiciju demokratskog obrambenog menađmenta, kao i važnu nadzornu ulogu Sabora.

Bereuter je govorio o tome da su od kriterija za članstvo u NATO-u osobito važni oni koji se odnose na transparentnost proračuna, nadzor i osuvremenjivanje vojske, a u svemu tome je značajna uloga parlamenta. Za NATO je rekao da je to politički savez, zajednica demokracija i mnogi kriteriji za NATO su ujedno i kriteriji za EU.

Ostvarena je međuparlamentarna suradnja Hrvatske, Makedonije i Albanije naglasio je mr. Neven Jurica.

Ivan Jarnjak je govorio o ulozi Odbora za nadzor nad MORH-om i MUP-om i suradnji s BiH i Crnom Gorom.

Koordinator Vlade RH s NATO-om Pjer Šimunović ukazao je na važnost informiranja građana o članstvu u NATO-u i na veliki iskorak ostvaren u vojnoj reformi.

 Otežavajući čimbenik u reformi oružanih snaga je okolnost što je hrvatska vojska izašla iz rata, napomenuo je Jozo Radoš, kao i da je potrebna jača veza Sabora s oružanim snagama i sigurnosnim sustavom. Marin Jurjević je ukazao na jednodušna stajališta i vlasti i oporbe glede NATO-a.