Nenad Stazić sastao se s veleposlanikom Države Izrael Yosefom Amranijem

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Hrvatsko-izraelske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru Nenad Stazić sastao se s Yosefom Amranijem, veleposlanikom Države Izrael.

Veleposlanik Amrani na početku je razgovora istaknuo značenje skupina prijateljstva koje svojim odnosima mogu poslužiti vladama dviju država kao poticaj za daljnju konkretnu suradnju. Svjestan činjenice da je ulazak u Europsku uniju prioritet hrvatskih vanjskopolitičkih planova, nada se da će Hrvatska u Izraelu prepoznati partnera s kojim može ostvariti bliske odnose. Kao vidovi suradnje posebno su istaknuti poljoprivreda i turizam.

Izraelski veleposlanik izvijestio je potpredsjednika Stazića da Izrael izlazi na prijevremene izbore 22. siječnja 2013., što će donekle odgoditi bilateralne aktivnosti. Međutim, kako je neophodno održati trajni dijalog dviju zemalja, predložene su razmjene posjeta skupina prijateljstava i predsjednika parlamenata neposredno nakon formiranja novog sastava Knesseta. Amrani se nada kako će i u sljedećem sazivu izraelskog parlamenta Moshe Matalon, čovjek koji je arhitekt hrvatsko–izraelskih odnosa, biti voditelj izraelsko–hrvatske skupine prijateljstva.

Potpredsjednik Stazić poljoprivredu smatra područjem na kojem bi Hrvatska od Izraela mogla štošta naučiti, posebice o navodnjavanju. Istaknuo je hrvatsku židovsku zajednicu, koja uživa duboko poštovanje, kao most suradnje. Iskoristio je prigodu te pozvao izraelsko–hrvatsku skupinu prijateljstva iz Knesseta u posjet Hrvatskome saboru.

Postavilo se i pitanje židovske imovine, a veleposlanik Amrani izrazio je nadu da će se uložiti svi napori kako bi se to pitanje riješilo jer je bez te imovine u pitanju opstanak židovske zajednice u Zagrebu. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Stazić obećao je svu pomoć unutar zakonodavnog okvira. Tema na kojoj svakako treba više raditi u budućnosti je turizam jer, kako je rekao izraelski veleposlanik, Izraelci putuju tri puta godišnje, što za hrvatski turizam predstavlja velik i nedovoljno iskorišten potencijal. Više bi pažnje trebalo posvetiti promidžbi hrvatskog turizma u Izraelu.
 

Author: Služba za medije