Božidar Kalmeta primio japanskog veleposlanika Masarua Tsujija

Zagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora i član Hrvatsko–japanske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru Božidar Kalmeta sastao se s veleposlanikom Japana u Republici Hrvatskoj Masaruom Tsujijem.

Veleposlanik Tsuji koji je na dužnost u Zagrebu stupio u ožujku ove godine, odmah je na početku prenio tople riječi zahvalnosti japanskog naroda za svu potporu koju je Hrvatska pružila Japanu u teškim danima kada je zemlja bila pogođena razornim potresom. Hrvatski je narod okarakterizirao kao srdačan narod, čemu je i sam svjedočio prilikom brojnih obilazaka naše zemlje. Sljedeće godine obilježava se dvadeset godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana, a veleposlanstvo planira brojnim događanjima popratiti taj datum te na taj način izgraditi daljnje temelje razumijevanja i suradnje dviju nacija. Bit će to i prigoda da se privuku potencijalni ulagači iz Japana, posebice kada Hrvatska postane dio EU-a, što će poslati vrlo jasnu poruku japanskim investitorima o sigurnosti japanskih ulaganja. 

Predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Kalmeta pozdravio je tu ideju smatrajući da Hrvatska ima brojne investicijske potencijale. Posebno je pozdravio sve veći broj japanskih turista koji posjećuju našu zemlju, na što mu je veleposlanik Tsuji replicirao kako su Japanci "veliki putnici", međutim najviše vole mjesta koja nude povijesne i kulturološke atrakcije, čega u Hrvatskoj ima u izobilju. Kalmeta je istaknuo odličan primjer gospodarske suradnje brojnih uzgajivača tune Zadarske županije koji svoje proizvode plasiraju na japanskom tržištu. 

Na kraju je japanski veleposlanik podsjetio da, osim turizma i tune, postoji i Udruga hrvatskih haiku pjesnika kao treći temelj za dobro razumijevanje i odlične odnose dviju zemalja. 

Author: Služba za medije