Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić predstavnicima romske udruge "Ne boj se – Madara": Ne odustajte od načela za koja se borite!

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić sastao se s predstavnicima romske udruge "Ne boj se - Madara" kako bi se upoznao s njihovim radom u proteklom razdoblju te aktivnostima koje trenutačno provode diljem Hrvatske. 

Predsjednik Udruge Muhamed Zahirović uvodno je istaknuo kako je "Ne boj se - Madara" od sredine siječnja, kada je osnovana, provela brojne akcije i edukativne radionice na koje su osobito ponosni, a obišli su i pripadnike romske nacionalne manjine u Splitu, Puli, Sisku, Dumovcu te u Goričanu.

Najznačajnija novina svakako je potpisivanje Sporazuma o uzajamnoj suradnji i zajedničkom djelovanju i zastupanju romskih udruga na području grada Zagreba i Republike Hrvatske. Sporazum je potpisan na inicijativu saborskog zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija i Udruge "Ne boj se - Madara" kako bi se poboljšao i unaprijedio položaj pripadnika romske nacionalne manjine u cijeloj zemlji.

"Svjesni smo kako se efekti usmjereni prema prosperitetu romske zajednice mogu u potpunosti ostvariti samo postizanjem konsenzusa na nacionalnoj razini, zajedničkim zalaganjem, nastupom i radom", napomenuo je je Zahirović. Kazao je kako su izuzetno ponosni što je Svjetski dan Roma ove godine obilježen u Hrvatskom saboru, pod pokroviteljstvom predsjednika, a predstavnici Udruge "Ne boj se - Madara" prisustvovali su i sjednici Hrvatskoga sabora povodom proglašenja Svjetskog dana romskog jezika.

Savjetnik predsjednika Udruge Damir Švec istaknuo je važnost edukativnih radionica koje Udruga provodi. Posljednja pod nazivom "DA obrazovanju i kulturi, NE nasilju i drogi"organizirana je početkom srpnja, a njezin je osnovni cilj promicanje, razvoj i poticanje obrazovanja i kulture romske djece. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić pohvalio je ove značajne iskorake te je naglasio kako romska zajednica u Hrvatskoj može računati na njegovu podršku. "Uvjeren sam da će vam ujedinjenje olakšati nastojanja da se riješi problematika Roma u Hrvatskoj. Po prvi se puta romska zajednica u Hrvatskoj ujedinila, ovo je prvi i iznimno značajan korak i ja ga pozdravljam. Svaki početak je težak i pred vama je mnogo posla, no budite uporni, nemojte odustajati od temeljnog cilja i načela za koja se borite na dobrobit cijele zajednice", poručio je potpredsjednik Sabora Batinić. Potpredsjednik Batinić posebno je važnom ocijenio suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova kako bi se riješila pitanja pravnog statusa romske populacije u Hrvatskoj.
 

Author: Ured potpredsjednika