Održana tematska sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o normativnom okviru za raspisivanje i provedbu referenduma u RH

Zagreb – Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav održao je tematsku sjednicu o temi "Normativni okvir za raspisivanje i provedbu referenduma u Republici Hrvatskoj". Uz saborske zastupnike, sjednici su prisustvovali i ministar uprave Arsen Bauk, predstavnici sindikalnih središnjica, akademske zajednice te civilnog društva.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin uvodno je istaknuo važnost održavanja tematskih sjednica radi ostvarivanja otvorenog i transparentnog parlamenta. Osvrnuvši se na komparativne izvore, naglasio je kako Republika Hrvatska mora utvrditi svoj vlastiti model provođenja referenduma koji će u konačnici omogućiti ostvarenje građanske inicijative i neometanog funkcioniranja demokratski izabranih institucija.

U raspravi koja je uslijedila sudionici sjedice podržali su prijedlog izrade novog zakona kojim će biti uređeno pitanje referenduma. Razgovaralo se o pitanjima koja još treba urediti odnosno koja treba urediti na drukčiji način, primjerice, određivanje tema za koje se referendum može raspisati, broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, vrijeme u kojemu će se prikupljati potpisi i drugo. Istaknuto je kako smisao instituta referenduma mora biti ne samo pravo građana da sudjeluju u obavljanju vlasti i donošenju odluka, već treba omogućiti i široku javnu raspravu o pojedinom društvenom problemu.

Nakon rasprave sudionici tematske sjednice zaključili su kako je potrebno donijeti novi zakon koji će na sustavan i cjelovit način urediti pitanje referenduma u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Odbora Peđa Grbin istaknuo je kako će tematske sjednice i ubuduće biti modus operandi ovoga Odbora.
 

Author: Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav