Članovi Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku primili austrijskog državnog tajnika Reinholda Lopatku

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za europske integracije Daniel Mondekar, uz članove Odbora Gordana Jandrokovića, Gvozdena Srećka Flegu, Damira Mateljana i Jozu Radoša, te potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Davor Ivo Stier održali su danas zajednički sastanak s Reinholdom Lopatkom, državnim tajnikom Federalnog ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije.

Na samom početku sastanka Daniel Mondekar ponosno je istaknuo "našu zajedničku prošlost s Austrijom, dok se veselimo zajedničkoj budućnosti unutar Europske unije". Zahvalivši Republici Austriji na svekolikoj pomoći i potpori koju je pružala tijekom pristupanja Hrvatske europskoj obitelji, upoznao je austrijsko izaslanstvo s radom Odbora za europske integracije. Najavio je promjene Poslovnika Hrvatskoga sabora te donošenje zakona koji će regulirati odnose između parlamenta i vlade po ulasku u punopravno članstvo Europske unije. Odbor je na tom planu vrlo aktivan, prikupljajući brojna iskustva zemalja članica.

Davor Ivo Stier naglasio je kako članstvo u Europskoj uniji pred Hrvatsku postavlja novu odgovornost prema regiji, istaknuvši kako je Hrvatskoj u interesu daljnje proširenje Europske unije. Hrvatska regiji nudi iskustvo i znanje, potpuno podržavajući daljnju modernizaciju i demokratizaciju svih zemalja u regiji, rekao je Stier.

Mondekar je izjavio da će svaka zemlja regije, koja želi krenuti europskim putem, u Hrvatskoj naći potporu i pomoć.

Reinhold Lopatka naglasio je važnost "ovog trenutka tik pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju", nudeći austrijsku pomoć i iskustvo. Istaknuo je kako se Austrija veseli hrvatskom ulasku u Europsku uniju. Veliko zanimanje pokazao je i za regionalnu suradnju. 

Lopatka je zaključno prenio poziv austrijskog parlamenta Odboru za europske integracije, Odboru za vanjsku politiku i Hrvatsko-austrijskoj međuparlamentarnoj skupini prijateljstva da prije pristupanja Europskoj uniji, u prvoj polovini 2013. godine, posjete Beč i austrijski parlament.
 

Author: Služba za medije