Daniel Mondekar i Milorad Pupovac primili u radni posjet izaslanstvo švedskog parlamenta na čelu s trećim potpredsjednikom Janom Ertsbornom

Zagreb - Odbor za europske integracije i Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora primili su u radni posjet izaslanstvo Parlamenta Kraljevine Švedske koje je predvodio treći potpredsjednik parlamenta Jan Ertsborn.

Bilateralni odnosi Švedske i Hrvatske vrlo su dobri i prijateljski, uvodno su istaknuli sugovornici. Treći potpredsjednik švedskog parlamenta Jan Ertsborn potvrdio je odličnu suradnju dviju zemalja na različitim razinama. Posebno je istaknuo važnost nastavka parlamentarne suradnje kao dodatni poticaj u odnosima dviju zemalja. U okviru razgovora o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Jan Ertsborn potvrdio je ratifikaciju Ugovora u švedskom parlamentu. "Očekujemo da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane punopravna članica Unije te se veselimo zajedničkoj suradnji", kazao je Ertsborn.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac zahvalio je Švedskoj na provedenoj ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u. Istaknuo je da je Švedska 19. zemlja članica Unije koja je do sada ratificirala Ugovor o pristupanju, a očekujemo nastavak dinamike ovog procesa i u preostalim zemljama članicama Unije, dodao je Pupovac. Sugovornici su se osvrnuli i na stanje u regiji. Dobri odnosi sa susjedima i podrška "europeizaciji" zemalja regije hrvatski su interes i ključ stabilnosti na ovom području, rekao je Pupovac. Govoreći o globalnoj ekonomskoj situaciji, predstavnici švedskog izaslanstva istaknuli su važnost poticanja investicijskog ciklusa u RH te iskazali interes švedskih investitora za ulaganja u Hrvatsku. Razgovaralo se i o Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije te stanju i prespektivama u eurozoni. 

Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar izvijestio je švedsko izaslanstvo o aktivnostima koje provode Vlada RH i Hrvatski sabor kako bi ispunili preostale obveze iz posljednjeg Izvješća o monitoringu Europske komisije. Mondekar je rekao da je Vlada donijela Akcijski plan kojim će u cijelosti riješiti sedam od ukupno deset otvorenih točaka do kraja 2012., a preostale tri točke početkom iduće godine. "Intenzivno radimo i na pripremama za što bolje funkcioniranje parlamenta unutar EU", dodao je. "Pripremamo Zakon o odnosima Vlade i Sabora u europskim poslovima te će u tom kontekstu Odbor za europske integracije i Odbor za vanjsku politiku dobiti nove ovlasti", istaknuo je Mondekar. 

"Podupiremo RH u svim naporima koje čini kako bi ispunila preostale kriterije do ulaska u punopravno članstvo Unije", zaključio je treći potpredsjednik Ertsborn.
 

Author: Služba za medije