Leko pozdravio sudionike 59. godišnjeg zasjedanja NATO-a

Dubrovnik – Na svečanom otvaranju 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko obratio se sudionicima skupa istaknuvši da je ponosan što je domaćin ovogodišnjeg zasjedanja Hrvatski sabor. Dodao je kako je Dubrovnik zbog svoje povijesti pravo mjesto za raspravu o budućnosti Saveza ali i pitanjima koja opterećuju Sredozemlje. 

"Hrvatska na svoje članstvo u europskim i euroatlantskim integracijama gleda kao na svoju jedinstvenu povijesnu priliku za daljnji razvoj demokracije, stabilnosti i sigurnosti. Držimo da je to isto tako prilika i za ostatak jugoistoka Europe, ali i za druge zemlje Sredozemlja" – rekao je Leko. Ocijenio je da svako daljnje proširenje Saveza znači nastavak ujednačavanja čitavog europskog prostora što pojačava sigurnost cijeloga kontinenta. Parlamentarna diplomacija i parlamentarci su, smatra Leko, dobra poluga za rješavanje gorućih problema današnjeg svijeta te za raspravu o strategijama za njihovo rješavanje. Stoga je pozdravio prisutnost parlamentaraca iz zemalja koje su s NATO-om u partnerskim odnosima ili programima suradnje kao što su Mediteranski dijalog, Partnerstvo za mir i drugi.

Leko je izrazio uvjerenje da će i ovo zasjedanje s nekoliko stotina zastupnika iz 28 država članica NATO-a pridonijeti jačanju međusobnih veza i stvaranju savezništva za buduće izazove te je svim sudionicima zaželio uspješan rad.

govor predsjednika Hrvatskoga sabora