Parlamentarna skupština NATO-a naglasila važnost izdataka za obranu

Dubrovnik – Parlamentarna skupština NATO-a u petak je započela svoje godišnje zasjedanje, suočena s ozbiljnim upozorenjem da se vlade moraju oduprijeti proračunskim pritiscima za smanjenje vojnih izdataka te ulagati u obranu kao zaštitu od širenja sigurnosnih prijetnji s kojima se suočavaju zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza.   

-Bez snažnih kapaciteta, naše ambicije da zaštitimo svoje interese i vrijednosti koje zastupamo ostat će neispunjene, a naš odgovor na krize bit će ograničen i vjerojatno neučinkovit, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Hugh Bailey na otvaranju zasjedanja. 

Na istu se tematiku nadovezao i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je 300 okupljenih zastupnika pozvao da uvjere glasače u svih 28 zemalja saveznica  kako je potrebno zaustaviti smanjenje proračunskih sredstava za obranu.

-Ogoljeni smo do kože, rekao je. Obrana doduše iziskuje troškove, no cijena koju ćemo platiti ne budemo li imali nikakvu obranu bit će puno veća. U današnjem nepredvidivom svijetu obrana je neophodna polica osiguranja. Moramo trošiti novac kako bismo uštedjeli novac i spašavali živote.

Kriza u Siriji jedna je od glavnih tema četverodnevnog zasjedanja u Dubrovniku, a od zastupnika se očekuje da usvoje rezoluciju kojom se zemlje članice NATO-a potiču na jaču podršku izbjeglicama protjeranima iz svoje domovine, a čiji broj se procjenjuje na oko 2 milijuna. 

Fogh Rasmussen je rekao da dijeli frustracije parlamentaraca vezane za ovo pitanje, ali je naglasio da NATO može preuzeti humanitarnu ulogu u pomoći izbjeglicama samo ako za to ima mandat UN-a. 

Bayley se osvrnuo na krizu u Siriji, ali i na sve veću prijetnju terorizma iz Afrike te na nesigurnu situaciju u Afganistanu u vrijeme kada NATO smanjuje opseg svoje borbene misije u toj zemlji, a zapadne zemlje ne smiju postati neoprezne u odnosu na izazove s kojima su suočene. 
-Moramo ostati budni, a to podrazumijeva daljnje ulaganje u obranu. Činjenica je da je takve stvari teško argumentirati biračima, ali to ne znači da smijemo odustati, rekao je Bayley, zastupnik u britanskom parlamentu. 
-Ako želimo zadržati sposobnost odgovaranja na široki spektar potencijalnih kriza i izazova u budućnosti ... također se moramo zalagati za povećanje izdataka za obranu kada povratimo gospodarski rast.

Obzirom da Skupština po prvi put zasjeda u Hrvatskoj od ulaska Hrvatske u NATO 2009. godine, zastupnici su se također usredotočili na Balkan, ponovno potvrđujući politiku "otvorenih vrata" prema drugim zemljama u regiji koje žele pristupiti Sjevernoatlantskom savezu. 

-NATO je izravno povezan sa željom da se potiču demokratske vrijednosti i stabiliziraju demokratske institutcije, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.   
-Smatram da je konsolidacija demokracije u našim zemljama doprinos miru i stabilnosti u ovom dijelu svijeta  i globalnoj sigurnosti, dodao je.