UN-ov izaslanik za Mali poziva na vojnu podršku

Dubrovnik – Posebni izaslanik UN-a za Mali u nedjelju je pozvao zastupnike iz zemalja članica NATO-a da osiguraju više vojnika i vojne opreme kako bi se narod u nestabilnom sjevernom poručju ove zapadnoafričke države zaštitio od islamističkih pobunjenika. 

- Pozivam NATO parlamentarce da osiguraju doprinos svojih zemalja UN-ovim mirovnim snagama. Narod sjevernog Malija možemo zaštititi samo ako imamo vojnike, helikoptere, inženjere, logistiku. To je apsolutno ključno, rekao je izaslanik Bert Koenders na sastanku Odbora za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a. 

Francuska je u siječnju pokrenula vojnu operaciju protiv islamističkih boraca povezanih s Al Qaidom, koji su zauzeli sjever zemlje. Nakon relativno mirnog razdoblja, nasilje je ponovno uzelo maha na sjeveru nakon što su prošli mjesec etnički Tuarezi prekršili primirje. Izbjeglice koje se skrivaju u susjednim zemljama ne žele se vratiti, a neki se boje osvetničkih napada malijske vojske.

Koenders je rekao kako su duboko ukorijenjeni uzroci patnji Malija rezultat "degradacije ekosustava, demografski rast, marginalizacija etničkih skupina i ekstremizam, a sve to na jednom od najsiromašnijih mjesta na svijetu." Dodaje da je za suočavanje s ovim povijesnim izazovima potrebna tijesna međunarodna suradnja, dok vojska koju su Tuarezi pokorili sada treba snažnu pomoć izvana. 

- Mali i njegovi problemi nisu iza nas. Još uvijek su prisutni izazovi stvaranja države i uspostave mira, a vlada u ovom trenutku na njih ne može samostalno odgovoriti. Moramo udvostručiti naše napore, ali istovremeno i osigurati da vlada u Bamaku preuzme svoj dio odgovornosti, rekla je francuska zastupnica Nicole Ameline. Istaknula je da sukob u Maliju otkriva Europi i Sjevernoj Americi pravu sliku čitave regije Sahel, gdje bi ekstremističke ideologije i milicije mogle ojačati ne uspostavi li se državna vlast. 

- NATO treba iskoristiti svoju ulogu, jer može učvrstiti postojeća ili stvoriti nova partnerstva s različitim pogođenim zemljama. Također je važno da Europska unija, NATO i Ujedinjeni narodi razviju sposobnost bolje međusobne suradnje, kao i suradnje s glavnim regionalnim afričkim organizacijama, dodala je Ameline, autorica izvješća o suradnji sa zemljama regije Sahel. 

Brigadni general Grégoire de Saint Quentin rekao je da su suvremena tehnologija, logistika i pomoć iz susjednih zemalja, primjerice iz Čada, bili ključni za uspjeh francuskih snaga kojima je on zapovijedao tijekom vojne operacije u Maliju. - Bio je to zajednički uspjeh, a upravo taj zajednički duh potreban nam je i za uspjeh na širem području regije Sahel, dodao je de Saint Quentin.