Zemlje euroatlantske regije traže podršku za Bliski istok i Sjevernu Afriku

Dubrovnik – Članovi Parlamentarne skupštine NATO-a u subotu su upozoreni da euroatlantska zajednica mora ostati angažirana na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi i tamošnjim državama pružiti pomoć u tranziciji, jer bi u suprotnom mogli platiti visoku cijenu.
 
-Ne smijemo zaboraviti da bi se u nedostatku podrške euroatlantske zajednice ljudi mogli obratiti za pomoć onima koji ne zastupaju nužno iste vrijednosti demokracije i ljudskih prava. Cijena neangažiranosti neizbježno će biti visoka, naglasila je njemačka zastupnica Ulla Schmidt na sastanku Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti Parlamentarne skupštine.
 
Schmidt, autorica izvješća o demokraciji u regiji, pozvala je Saveznike da utvrde uvjete za podršku zemljama kao što su Tunis, Egipat i Libija, koje nakon Arapskog proljeća prolaze kroz transformaciju. 
-Ono što možemo napraviti je promatrati postupke novih vlada, s posebnim naglaskom, među ostalim, na ravnopravnost spolova, jednakost prava bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, neovisnost civilnog društva i slobodu govora. U takvim okvirima treba poticati dijalog sa svim legitimnim nacionalnim snagama, rekla je Schmidt.

Helga Schmid, zamjenica glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje EU-a napomenula je da nemiri na Bliskom istoku proizlaze iz potrebe za demokracijom te da zapad mora odgovoriti na te potrebe. 
-To je naše susjedstvo. Ako sebi za cilj ne odredimo stabilne, prosperitetne i sigurne susjede, to će nas kad-tad početi proganjati i i doći će nam na naplatu, rekla je Schmid. 

Pozdravila je politički zamah u Iranu koji donosi nove mogućnosti rješavanja nekih od najvećih problema, uključujući i sukob u Siriji. Schmid, kao pregovarač za pitanja iranskog nuklearnog naoružanja, naglasila je da diplomatske korake moraju slijediti djela, i to već 15. listopada, kada će se u Ženevi održati novi krug međunarodnih pregovora o nuklearnom programu. 
 
Regiji je također potrebna i gospodarska pomoć nakon godina autoritativne vladavine i sukoba, rekao je njemački zastupnik Uwe Karl Beckmeyer.
-Pokušaji rješavanja društveno-gospodarskih patnji i dalje predstavlja odlučujući test. Neprekidno ćemo biti u iskušenju da izbjegnemo rješavanje osnovnih makroekonomskih izazova kako bismo pridobili ključne birače. Time će gospodarski izazovi dugoročno postati nerješivi, rekao je i pozvao Saveznike da usmjeravaju zemlje u tranziciji prema unilaterlnim gospodarskim reformama.