Hrvatski sabor domaćin 6. konferencije predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a

Zagreb - U organizaciji Hrvatskoga sabora u zagrebačkom hotelu Westin od 15. do 17. travnja 2007. održana je Šesta konferencija predsjednika parlamenata Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Proces - SEECP) pod nazivom „Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata“.

Prvoga dana konferencije sudionicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Sudionicima su se obratili i predsjednici nacionalnih parlamenata i predsjednici parlamentarnih skupština. Na kraju konferencije usvojena je zajednička deklaracija.

Šefovi izaslanstava koja su sudjelovala na konferenciji nazočili su na primanju kod predsjednika Republike Stjepana Mesića, te na svečanoj večeri kojoj je domaćin u zgradi Hrvatskoga sabora bio njen predsjednik Vladimir Šeks.

SEECP je pokrenut 1996. godine. Na sastanku pod predsjedanjem Bugarske u Sofiji, države Jugoistočne Europe položile su temelje regionalne suradnje s ciljem stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Republika Hrvatska postala je punopravna sudionica SEECP-a u listopadu 2004. godine.