Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a

Berlin - Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Robert Podolnjak, članovi Izaslanstva Furio Radin i Ante Babić te zamjenik člana Petar Škorić sudjeluju na redovitom 27. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koje se od 7. do 11. srpnja održava u Berlinu u organizaciji Budestaga te pod predsjedanjem predsjednika Parlamentarne skupštine OESS-a Georgea Tseretea.

Glavna tema ovogodišnjeg zasjedanja je uloga parlamenata u primjeni OESS-ovih načela, a zasjeda više od 300 parlamentaraca iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije na tri plenarne sjednice te tri zasebne sjednice glavnih odbora PS OESS-a. 

Na drugoj plenarnoj sjednici ovogodišnjeg zasjedanja, član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS OESS-a Ante Babić, govorio je o položaju Hrvata u BiH. Istaknuo je važnost načela konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda kao i temeljno pravo svakoga naroda da bira svoga zastupnika, a ne da bošnjačka većina bira hrvatske predstavnike u tijela vlasti Bosne i Hercegovine. Posebno je skrenuo pozornost na situaciju u gradu Mostaru u kojemu se ne održavaju izbori od 2008. godine. Na kraju svoga govora Babić je pozvao OESS i Parlamentarnu skupštinu OESS-a da pošalju brojno izaslanstvo na promatranje općih izbora u Bosni i Hercegovini 7. listopada 2018. zbog mogućih neregularnosti i incidenata.

Godišnje zasjedanje završava u srijedu glasovanjem o Berlinskoj deklaraciji koja sadrži preporuke nacionalnim vladama, parlamentima i međunarodnoj zajednici u području politike, sigurnosti, gospodarstva, zaštite okoliša i ljudskih prava.
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a