Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dodijelio nagrade najuspješnijim učenicima u kvizu "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"

Zagreb - U Hrvatskom saboru je održana svečanost dodjele nagrada pobjednicima kviza „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta organizirala je četvrto po redu online kviz natjecanje učenika osnovnih škola pod nazivom „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“. Natjecanje u formi kviza, uz informatičku podršku CARNet-a, održano je 3. ožujka 2017.

U natjecanju su sudjelovala 384 učenika iz 64 škole iz cijele Hrvatske. Tročlani timovi (i njihovi zamjenici) sastavljeni od učenika 6., 7. i 8. razreda na pitanja kviza odgovarali su istodobno, u elektroničkom obliku, iz svojih školskih informatičkih učionica. Za odgovor na ukupno 30 pitanja učenici su imali na raspolaganju 25 minuta.

Dodjelu nagrada pobjednicima uručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Najbolji rezultat u kategoriji školskog tima osvojila je OŠ Vežica iz Rijeke. Predsjednik Sabora Jandroković čestitao je nagrađenima, njihovim mentorima, ravnateljima škola te organizatorima kviz natjecanja na uloženom trudu i radu. Istaknuo je podršku učenicima na njihovom putu stjecanja znanja. -Stječući znanje o Hrvatskom saboru iskazujete i svoju domoljubnu pripadnost, a vaše znanje je vaše blago, kazao je predsjednik Jandroković.

Uime nagrađenih predsjedniku Sabora zahvalio je učenik s najboljim pojedinačnim rezultatom, (30/30; 7 min. i 4 sek.) Matko Fabulić, učenik 7. razreda OŠ Luka iz Sesveta.

Ciljevi online kviz-natjecanja bili su: provjera znanja učenika osnovnih škola o Saboru, njegovom značaju u povijesti hrvatskoga naroda i očuvanju hrvatske državnosti, poticaj najmlađih na učenje o suvremenom hrvatskom parlamentu, načinu njegova rada te utjecaju na svakodnevni život hrvatskih građana, upoznavanje s pravima i dužnostima saborskih zastupnika, a u skladu s planiranim odgojnim ciljevima i obrazovnim postignućima iz kurikuluma građanskoga odgoja i obrazovanja.