15.298 građana posjetilo Sabor tijekom 2013. godine

Hrvatski sabor u 2013. godini posjetilo je 15.298 građana u 448 organiziranih skupina, čime je potvrđen epitet otvorenog parlamenta dostupnog svojim građanima. Interes prisustvovanja nekoj od plenarnih sjednica iskazalo je 6.317 posjetitelja.

Najbrojniji posjetitelji bili su učenici osnovnih škola (6.080), učenici srednjih škola (5.071) te studenti hrvatskih sveučilišta (782). Uz učeničku i studentsku populaciju (11.933), Sabor je posjetilo još 3.365 osoba u sklopu raznih građanskih udruga, građani pojedinci te članovi izaslanstava u radnim i službenim posjetima Republici Hrvatskoj, Hrvatskome saboru i njegovim dužnosnicima, saborskim radnim tijelima te klubovima zastupnika (2.415 posjetitelja). U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bilo je 314 službenih osoba.

Sabor je u protekloj godini posjetilo i 950 stranih državljana koji su ga posjetili kao turisti ili studenti na studijskom boravku u Hrvatskoj. Nadležna saborska Služba za građane tijekom 2013. godine provela je i nekoliko tematskih projekata. Primjerice, prvi put u povijesti Dan Hrvatskoga sabora, koji se obilježava 30. svibnja, bio je proslavljen manifestacijom otvorenih vrata. Tada je više od tisuću i petsto građana razgledalo zgradu Sabora te prigodnu izložbu, ostvareno u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom.

U sklopu eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja ostvarena je i prva ''Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora'' za srednjoškolce održana u svibnju ove godine. Tom prilikom učenici osam srednjih škola iz cijele Hrvatske na simuliranom saborskom zasjedanju raspravljali su o Prijedlogu provedbenih mjera za zapošljavanje mladih. Za osnovnoškolce saborska Služba za građane u listopadu 2013. pripremila je smotru učeničkih radova na temu ''Da sam zastupnik/ca u Hrvatskome saboru…''. Smotra je okupila 138 učenika iz dvanaest osnovnih škola radi poticanja razvoja građanskih kompetencija i usmjeravanja najmlađih na aktivan i angažiran pristup društvenim problemima.

Služba za građane u prosincu ove godine započela je uz to novi edukativni projekt ''Koliko poznaješ Hrvatski sabor?'' namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola. Riječ je o kvizu znanja koji će provjeriti stečeno znanje osnovnoškolaca o Hrvatskome saboru i njegovoj povijesnoj ulozi te potaknuti najmlađe sudionike društva na stjecanje novih znanja o hrvatskome parlamentarizmu. Ekipno natjecanje u kvizu bit će održano putem interneta u travnju 2014. godine.

Već šestu godinu Služba za građane provodi i program ''Volontiram u Hrvatskome saboru'' namijenjen studentima, a u koji se aktivno uključuju i saborski zastupnici. Trenutačno u programu volontiranja sudjeluje 53 studenta četvrte ili pete godine dodiplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti te na Pravnom fakultetu.

U protekloj godini Služba za građane bavila se i publikacijskim radom objavom dvaju edukativnih letaka o Hrvatskome saboru, na hrvatskom i engleskom jeziku, koji se dijele posjetiteljima.