Posjeti Hrvatskome saboru tijekom 2014. godine

U 2014. godini Hrvatski sabor je posjetilo 18.953 građana u 484 organizirane skupine. Od ukupnog broja posjetitelja, interes za nazočnost nekoj od plenarnih sjednica Sabora iskazalo je 6.958 osoba.

Najbrojniji posjetitelji Saboru bili su učenici osnovnih škola (8.215), učenici srednjih škola (5.827) te studenti hrvatskih i inozemnih sveučilišta (1.280). Uz učeničku i studentsku populaciju (15.322), Sabor je posjetilo 3.214 osoba u sklopu raznih građanskih udruga,te građani kao pojedinci ili kao članovi izaslanstava u radnim i službenim posjetima Republici Hrvatskoj, Hrvatskome saboru i njegovim dužnosnicima, saborskim radnim tijelima te klubovima zastupnika. U protokolarnim posjetima saborskim dužnosnicima bilo je 417 službenih osoba.

U protekloj 2014. godini Sabor je posjetilo i 1219 stranih državljana bilo u ulozi članova službenih delegacija, bilo kao turisti ili studenti na studijskom boravku u Hrvatskoj.

U odnosu na pokazatelje posjećenosti iz 2013. godine, u 2014. zabilježen je porast posjetitelja u svim kategorijama. Posebno je uočljiv povećan interes domaćih i inozemnih srednjoškolaca i studenata za upoznavanje s poviješću Hrvatskoga sabora i s radom suvremenog  parlamenta.

Osim kontinuiranog rada na pripremi posjeta, Služba za građane tijekom 2014. pripremila je i provela niz tematskih projekata. Manifestacija „Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora“ održana je prilikom obilježavanja Dana Hrvatskoga Sabora - 30. svibnja te Dana neovisnosti – 8. listopada. Tijekom ta dva dana, više od 1900 građana razgledalo je zgradu Sabora i za tu prigodu pripremljenu izložbu o zapisnicima Hrvatskoga sabora kroz povijest. S posjetiteljima se susreo predsjednik Sabora Josip Leko i dio zastupnika.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, u sklopu eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja, Služba za građane pripremila je niz projekata iz područja obrazovanja i odgoja  mladih za aktivno i odgovorno građanstvo. Druga Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za  učenike srednjih škola okupila je 150 učenika iz cijele hrvatske, a  održana je 12. svibnja 2014. godine u Velikoj vijećnici  Hrvatskoga sabora. U okviru istog programa  za osnovnoškolce, Služba  je pripremila smotru učeničkih radova o temi ''Da sam zastupnik/ca u Hrvatskome saboru…''.

Uz informatičku podršku CARNet-a, Služba za građane realizirala je online kviz-natjecanje za učenike viših razreda osnovnih škola pod nazivom "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?". Odgovarajući na 30 pitanja kviza, učenici su pokazali zavidno poznavanje Hrvatskoga sabora i njegove povijesne uloge kao i znanje o suvremenom Saboru, načinu njegova rada te pravima i odgovornostima saborskih zastupnika. U Maloj vijećnici Hrvatskoga sabora tijekom trajanja natjecanja organiziran je prigodni program praćenja rezultata uz izravna online javljanja timova i mentora. U natjecanju je sudjelovalo 96 škola i 576 učenika.

Na inicijativu Službe za građane Hrvatskoga, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, 15. prosinca 2014. godine organizirana je smotra projekata iz građanskog odgoja pod nazivom "Građanski odgoj na djelu". Na smotri se predstavilo 9 škola iz cijele Hrvatske, 6 osnovnih i 3 srednje, s projektima koji su dio učenja o aktivnom građanstvu kroz kurikulum Građanskog odoga i obrazovanja.

Od akademske 2008./2009. godine, Služba za građane provodi program volontiranja studenata pod nazivom "Volontiram u Hrvatskom saboru". Program je svih proteklih godina na godišnjoj razini  obuhvaćao  pedesetak studenata 4. ili 5. godine dodiplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti ili Pravnom fakultetu. U program volontiranja aktivno se uključuju i zastupnici Hrvatskoga sabora. Suradnjom zastupnika i studenata razvija se komunikacija između građana i njihovih izabranih predstavnika a transparentnost u radu Hrvatskoga sabora podiže na višu razinu. Ove akademske godine u projekt je uključeno 46 volontera.

Najveći dio neposredne komunikacije s građanima  odvija se putem telefona i elektroničke pošte. U prosjeku, Služba obradi od jednog do tri upita dnevno. Ovisno o sadržaju pitanja, Služba samostalno odgovara na upit ili posreduje između građana i zastupnika, odnosno radnog tijela Hrvatskoga sabora. Često Služba upućuje građane na institucije u čijoj je nadležnosti rješavanje njihovih problema.

Autor: Služba za građane