Daniel Mondekar primio zamjenika predsjednika Kluba zastupnika CDU/CSU-a Parlamenta Savezne Republike Njemačke Andreasa Schockenhoffa

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i članovi Odbora primili su zamjenika predsjednika Kluba zastupnika CDU/CSU Parlamenta Savezne Republike Njemačke Andreasa Schockenhoffa. 

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar predstavio je gostima iz Njemačke osnovne prioritete Hrvatske u predstojećem razdoblju. "Mi smo trenutno fokusirani na dovršetak procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Preostale su još četiri zemlje kako bi se proces u potpunosti zaključio, a to su Nizozemska, Danska, Slovenija i Njemačka, iako su neke od preostalih zemalja započele proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima", dodao je Mondekar. Hrvatska aktivno radi na ispunjavanju preostalih obveza za članstvo iz posljednjeg Sveobuhvatnog izvješća Europske komisije, a istodobno radi i na jačanju administrativnih kapaciteta kako bi što spremnija ušla u EU, naglasio je Mondekar.

Zamjenik predsjednika Kluba zastupnika CDU/CSU Parlamenta Savezne Republike Njemačke Andreas Schockenhoff istaknuo je da je njemački Bundestag u okviru prvog čitanja raspravljao o hrvatskom pristupnom ugovoru s EU-om te je tako započet dio ratifikacijskog postupka. Konačna odluka o ratifikaciji bit će donesena nakon sljedećeg Izvješća Europske komisije o monitoringu u ožujku, pojasnio je Schockenhoff. "Očekujemo da će Hrvatska uspješno ispuniti preostale obveze i postati punopravna članica Unije 1. srpnja 2013., a to će osim za Hrvatsku biti i snažan signal za regiju", kazao je Schockenhoff.

U nastavku se razgovaralo o političkoj situaciji u regiji. Daniel Mondekar istaknuo je da Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu susjednih zemalja te će im na tom putu biti podrška. 

Autor: Služba za medije