Domagoj Hajduković primio španjolskog veleposlanika Juana Gonzáleza-Barbu

Zagreb –  Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u petak s veleposlanikom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Juanom Gonzálezom-Barbom. 

Predsjednik Odbora Hajduković i veleposlanik González-Barba ocijenili su da se bilateralni odnosi između dvije države nalaze u vrlo važnom trenutku, suradnja se intenzivirala na svim razinama, a o tome svjedoče i učestale razmjene posjeta visokih dužnosnika. Suglasni su kako je potrebno dodatno ojačati parlamentarnu dimenziju suradnje kroz izravne kontakte  parlamentaraca, posebice  odbora zaduženih za europske poslove i vanjsku politiku.

Osvrnuvši se na gospodarske odnose, španjolski veleposlanik je kazao kako postoji interes za  povećanjem španjolskih investicija u Hrvatskoj, pri čemu je naglasio koliku bi važnost, ne samo za turiste, već i za poslovne ljude, imala uspostava brojnijih izravnih zrakoplovnih linija između Hrvatske i Španjolske, uključivši i one u mjesecima izvan ljetne sezone. 

Hajduković i González-Barba razgovarali su i o situaciji u energetskom sektoru te mogućnostima korištenja alternativnih izvora energije u Hrvatskoj poput solarnih panela, vjetroelektrana te geotermalnih izvora. U tom kontekstu, španjolski je veleposlanik izrazio  zadovoljstvo suradnjom Španjolske s Institutom Ruđer Bošković u realizaciji projekta nuklearne fuzije, što je vrlo važan znanstveni projekt za energetske sektore obje zemlje. 

Razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u regiji, posebno u BiH, vanjskopolitičkoj i sigurnosnoj situaciji u Europi od početka ruske agresije na Ukrajinu, te hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima poput ulaska u šengenski prostor i eurozonu.