Domagoj Hajduković primio ukrajinskog veleposlanika Vasyla Kyrylycha

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Ukrajine u Hrvatskoj Vasylom Kyrylychem tijekom kojeg se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Ukrajine, europskoj perspektivi Ukrajine, suradnji dviju zemalja unutar EU-a i drugih europskih institucija te epidemiološkoj situaciji u obje države.

Hajduković i Kyrylych ocijenili su bilateralne odnose Hrvatske i Ukrajine  odličnima i prijateljskima te su izrazili nadu da se, kada to dopuste epidemiološki uvjeti, dogovore izravni susreti hrvatskih i ukrajinskih parlamentaraca, posebno odbora zaduženih za europske poslove te međuparlamentarnih skupina prijateljstva. 

Predsjednik Odbora Hajduković posebno je naglasio značaj izravne razmjene mišljenja o europskoj perspektivi Ukrajine koju Hrvatska snažno podržava, te izrazio spremnost Odbora da ukrajinskim kolegama pruži stručnu pomoć u vezi s procesom približavanja Europskoj uniji.   

Veleposlanik Kyrylych se osvrnuo i na aktualnu situaciju na istoku Ukrajine te inicijativu formiranja „Krimske platforme“ kao okvira za raspravu o mogućnostima pronalaska mirnog rješenja problema na Krimskom poluotoku i istočnoj granici, a u koju će biti uključena i parlamentarna razina. U vezi s tim, Hajduković je ponovio snažnu hrvatsku podršku Ukrajini u svim aspektima mirnog rješenja sukoba.