Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet šeficu Misije UNHCR-a

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet šeficu Misije UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand.

Predsjednik Šeks zahvalio je UNHCR-u na vrlo aktivnoj ulozi i pomoći u zbrinjavanju izbjeglica i raseljenih osoba u Hrvatskoj, te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je sada primarna zadaća UNHCR-a u Hrvatskoj monitoring. Potom je izvijestio šeficu Misije UNHCR-a kako je hrvatska Vlada u potpunosti predana realizaciji povratka izbjeglica i raseljenih osoba kroz stvaranje svih političkih i materijalnih pretpostavki za povratak osoba koje su u prošlom desetljeću napustile svoje domove. U tom procesu, naglasio je predsjednik Šeks, Vlada ima punu potporu Hrvatskoga sabora. Sugovornici su bili suglasni u ocjeni da je potrebno prevladati ratom izazvane traume i tragedije na ovim prostorima.

Šefica Misije UNHCR-a pozdravila je napore usmjerene ka ubrzanju procesa povratka i izrazila zadovoljstvo zbog donošenja odgovarajućeg zakonskog okvira za njegovu realizaciju. Pritom je posebno istaknuta važnost zakonskih prijedloga čiji je cilj gospodarska revitalizacija ratom pogođenih područja, bez koje je nemoguće ostvariti održivi povratak. Predsjednik Šeks je upoznat s činjenicom da su UNHCR i Interparlamentarna unija nedavno objavili priručnik o zaštiti izbjeglica koji je primarno namijenjen parlamentarcima, te je u tom kontekstu izražena ideja o njegovoj javnoj prezentaciji u suradnji UNHCR-a i Hrvatskoga sabora. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora