Predsjednik Sabora razgovarao s izaslanstvom stranaka CDU/CSU iz njemačkog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je izaslanstvo stranaka CDU/CSU njemačkog Bundestaga predvođeno Klausom-Peterom Willschom, povjerenikom Bundestaga za odnose s Hrvatskim saborom. 

Središnja tema razgovora je bilo intenziviranje postojeće parlamentarne suradnje dviju zemalja. S tim u vezi, predsjednik Šeks je izvijestio njemačko izaslanstvo kako će u Hrvatskom saboru 24. veljače biti formirana skupina hrvatsko-njemačkog prijateljstva, što će, kako je ocijenjeno, biti dodatni poticaj razvoju međuparlamentarnih odnosa. Obje su strane izrazile zadovoljstvo što je prošle godine realiziran susret njemačko-hrvatskih parlamentaraca iz različitih stranaka, te je postignut dogovor da se takva praksa nastavi i ove godine. 

U vezi s hrvatskim približavanjem EU, predsjednik Šeks je istaknuo kako u Hrvatskom saboru postoji jedinstvo parlamentarnih stranaka oko ispunjavanja svih političkih kriterija i uvjeta za dobivanje pozitivnog avisa Europske komisije u proljeće i stjecanje statusa zemlje-kandidata. Naglasio je kako i parlament mora dati svoj doprinos ostvarivanju hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta, zbog čega visoki saborski dužnosnici nakon konstituiranja novog saziva Sabora poduzimaju intenzivne aktivnosti i sudjeluju na brojnim međunarodnim skupovima kako bi obrazložili hrvatska postignuća i nadanja na putu prema EU. 

Willsch je izrazio zadovoljstvo vrlo konstruktivnom i pozitivnom politikom nove Vlade prema manjinama općenito, te činjenicom što njemačka manjina prvi put ima svog zastupnika u Hrvatskom saboru. 

Zaključno, predsjednik Šeks je uputio poziv predsjedniku Bundestaga Wolfgangu Thierseu da službeno posjeti Hrvatski sabor i Republiku Hrvatsku.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora