U Odboru za poljoprivredu održan sastanak s predstavnicima Proizvođačke organizacije Mliječni put Hrvatske

Zagreb - Članovi Odbora za poljoprivredu održali su sastanak s predstavnicima Proizvođačke organizacije Mliječni put Hrvatske. 

U uvodnom dijelu sastanaka predstavnici Proizvođačke organizacije Mliječni put Hrvatske iznijeli su glavni problem s kojim se susreću proizvođači mlijeka. Branko Karamarković kazao je kako su proizvođači mlijeka suočeni s neizdrživo niskom otkupnom cijenom koja prosječno iznosi 1,84 kn po litri mlijeka. Kako ne bi poslovali s minusima proizvođači mlijeka traže da otkupna cijena iznosi 3 kune, istaknuo je Karamarković. Dodao je kako se 2005. proizvodnjom mlijeka u RH bavilo 65 000 OPG-ova, a danas ta brojka iznosi svega oko 6500 proizvođača. Predstavnici Proizvođačke organizacije Mliječni put Hrvatske drže kako je riječ o alarmantnim podacima te upozoravaju kako će se u vrlo kratkom vremenskom razdoblju ugasiti kompletna proizvodnja mlijeka u RH ukoliko im se ne osigura nadoknada razlike u otkupnoj cijeni mlijeka. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić osvrnuo se na zaključke Odbora za poljoprivredu iz ožujka 2016. iz kojih proizlaze mjere za pomoć proizvođačima mlijeka koje će rezultate pokazivati kroz dulji vremenski period. Pritom je posebno naglasio važnost što skorijeg donošenja Zakona o sprječavanju nepoštene trgovačke prakse i Zakona o poljoprivrednom zemljištu te uključivanja mjere "Dobrobit životinja" izmjenama Programa ruralnog razvoja RH 2016.-2020. Predstavnici Proizvođačke organizacije Mliječni put Hrvatske traže nove žurne i efikasnije mjere pomoći jer na dosadašnji način ne mogu dalje poslovati. 

Članovi Odbora za poljoprivredu dali su potporu proizvođačima mlijeka te se zalažu za uvođenje kratkoročnih mjera pomoći koje bi u razdoblju od šest mjeseci dale neke konkretne rezultate. Također je izražena potreba za skorim zajedničkim sastankom Proizvođačke organizacije Mliječni put Hrvatske sa članovima Odbora za poljoprivredu nakon što održe sastanke s predsjednikom Vlade RH i ministrom poljoprivrede. 
 

Autor: Služba za medije