Program obilaska Sabora za posjetitelje iz srednjih škola i fakulteta

Srednjoškolci i studenti razgledaju iste prostore kao i osnovnoškolci: predvorje saborske zgrade, dio protokolarnih prostora te s galerije pogledaju Sabornicu, odnosno prate rad dijela plenarne sjednice, ukoliko Sabor zasjeda.

Plan razgledanja je sljedeći:

1. Spomen-ploča na glavnom stubištu 
2. Predvorje velike vijećnice s poprsjima velikana 
3. Dvorana Ante Starčevića
4. Velika vijećnica

U najavi posjeta možete odabrati teme o kojima želite doznati više:

1. O povijesti Hrvatskoga sabora (pdf)
2. Od narodnih zborovanja do građanskog Sabora 1848. god. (pdf)
3. O Hrvatskom građanskom saboru 1848. – 1918. (pdf)
4. O povijesti palače Hrvatskoga sabora (pdf)
5. O ustrojstvu i radu aktualnog saziva Hrvatskoga sabora (pdf)
6. O dva desetljeća hrvatske samostalnosti (pdf)
7. Hrvatski put u Europsku uniju (pdf)

Susret sa zastupnicima

Ukoliko želite susret sa zastupnicima iz vaše izborne jedinice, molimo da to naznačite u svom zahtjevu, a tada posjet traje ukupno 120 minuta. Ako program posjeta ne uključuje susret sa zastupnicima, obilazak Sabora traje 45 minuta. O vašoj želji za susretom sa zastupnicima Služba obavještava klubove zastupnika. Klubovi zastupnika potom pozivaju zastupnike iz vaše izborne jedinice. Zastupnici se odazivaju ovisno o svojim mogućnostima i raspoloživom vremenu u zakazanom terminu. Susret sa zastupnicima obično traje 45 do 50 minuta.

Saznaj tko je tvoj zastupnik!

Vaši dojmovi nakon posjeta Hrvatskom saboru

Obavijestite nas o svojim dojmovima o Saboru i programu vođenja. Iznesite svoje prijedloge, pošaljite nam fotografije koje ste snimili za uspomenu na gradjani@sabor.hr.

Sa zadovoljstvom ćemo prihvatiti sve vaše prijedloge kako bismo ove programe učinili što zanimljivijima i privlačnijima. Želimo da mladi što bolje upoznaju Hrvatski sabor, dom demokracije, da bi što ranije razvili osjećaj odgovornosti za vlastiti doprinos civilnom društvu i svim njegovim vrijednostima.

Autor: Služba za građane