Govor potpredsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke povodom 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske, sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika, 8. listopada 2012.

Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske, uvaženi kolege zastupnici, članovi Predsjedništva, gospođe i gospodo.

Povijest svake države bilježi posebne datume koji su imali presudan utjecaj na budućnost kasnijih naraštaja. 8. listopada, Dan neovisnosti Republike Hrvatske jedan je od takvih datuma. Svečano obilježavanje Dana neovisnosti prigoda je da se prisjetimo tadašnjih doista dramatičnih događaja, ali još i više da se podsjetimo na sve ono što nas je tih dana nadahnjivalo i nosilo prema najvišem cilju što ga je čovječanstvo moglo zamisliti: prema životu u slobodi, u miru, u demokraciji. Na putu ostvarenja tog sna Hrvatski je sabor kao najviše predstavničko tijelo građana potvrdio svoju stoljećima čuvanu državotvornu ulogu.

8. listopada 1991. godine označio je prekretnicu u borbi Hrvatske i njenih građana za osamostaljenje države. Usvajanjem odluke o raskidu državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama činila dotadašnju SFRJ, Hrvatski je sabor potvrdio čvrstu volju hrvatskih građana iskazanu na referendumu za neovisnu i samostalnu Hrvatsku od 19. svibnja 1991. temeljem koje je na sjednici 25. lipnja iste godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske. Time je Sabor međunarodnoj javnosti, koja je nevoljko gledala na osamostaljenje Hrvatske i Slovenije, poslao jasnu i nedvosmislenu poruku: ostanak u tadašnjoj SFRJ za Hrvatsku više nije opcija, Hrvatska odlučno kreće svojim putem! Putem slobode demokracije i samostalnosti.

Suočeni s velikosrpskom agresijom, svakodnevnim ubijanjima i progonima ljudi, nesmiljenim granatiranjem gradova, razaranjem kulturnih spomenika, crkava i bolnica, hrvatski su građani Odluku Sabora o raskidu državno-pravnih sveza dočekali s oduševljenjem. Čvrsto ujedinjeni u želji da obranimo vlastite živote i domove, sigurni u opravdanost naših ciljeva uspjeli smo nadjačati i pobijediti vojnu nadmoć agresora i prevladati međunarodne pritiske.

Samostalnost, neovisnost i sloboda Hrvatske su neupitni. No, da bi smo očuvali samostalnost, neovisnost i slobodu nikada ne smijemo zaboraviti krvavi put kojim je naša zemlja morala proći. Na tom putu najteži teret oslobodilačkog i obrambenog domovinskog rata i najveće žrtve podnijeli su hrvatski branitelji kojima u ime Hrvatskog sabora iskazujemo zahvalnost za njihovo bezrezervno domoljublje, za hrabrost, odlučnost i ustrajnost. Hrvatska bez svojih branitelja je kao tijelo bez duše.

Poštovane gospođe i gospodo. Da se podsjetimo, dvoranu u kojoj danas svečano obilježavamo Dan neovisnosti, krasi slika proglašenja takozvanog „Božićnog Ustava“, prvoga demokratskog Ustava neovisne Republike Hrvatske.

Izvorišne osnove našeg Ustav pozivaju se na III. zasjedanje ZAVNOH-a kojima se konstituira hrvatski državni sabor te su proklamirani principi samoopredjeljenja i suverenosti, kao i pravne jednakosti svih građana države Hrvatske, bez obzira na narodnost, rasu i vjeroispovijest. U tom ustavno pravnom smislu odluke III. zasjedanja ZAVNOH-a bile su ustavno pravno presudene za stvaranje moderne hrvatske države.

U nešto više od dva desetljeća Hrvatsku smo, od zemlje koja se u obrambenom i pravednom domovinskom ratu doslovce borila za svoj opstanak, uspjeli izgraditi u zemlju kakvom je određuje upravo „Božićni demokratski Ustav“: kao suverenu državu hrvatskoga naroda i građana njezinih državljana pripadnika drugih naroda i manjina, državu parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva.

Sve te vrijednosti, kao i privrženost antifašizmu i antitotalitarizmu, kao sastavnim vrijednostima demokracije i načela na kojima počiva i Europska unija, kojoj će se Hrvatska kao punopravna članica pridružiti sljedeće godine, čini našu državu modernom demokratskom europskom državom. Stoga imamo na današnji dan sve razloge da budemo ponosni. U nešto više od dva desetljeća u Hrvatskoj smo postigli enormno puno u državno pravnoj i političkoj izgradnji a najviše i prije svega na domoljublju, zajedništvu i vlastitom znanju, koristeći i nadograđujući pozitivno povijesno iskustvo. No da bi se potpuno država izgradila i u svim područjima funkcionirala u skladu s potrebama i interesima njenih građana potrebno je više generacija.

Neka nam to bude nadahnuće za sve daljnje izazove, pa i za ovu današnju ekonomsku krizu. Samopouzdanje imamo, pokazali smo ga u borbi za samostalnost i neovisnost, uvjeren sam da ćemo isto takvim samopouzdanjem i zajedničkim naporima uspjeti sanirati sadašnje složeno stanje u državi. Naša djeca i buduće generacije to od nas očekuju.

Svim hrvatskim građanima srdačno čestitam Dan neovisnosti.