Govor predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića na svečanoj sjednici Vlade RH povodom Dana državnosti - Zagreb, 25. lipnja 2009.

Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, 
poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, 
poštovani članovi Vlade, 
uvaženi građani Republike Hrvatske!

Osobito mi je zadovoljstvo da mogu biti ovdje s vama na svečanoj sjednici Vlade u prigodi obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, te vas sve srdačno pozdravljam u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora kao i u moje osobno ime.

Danas se s ponosom i radošću prisjećamo 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio dvije povijesne odluke - Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Time su hrvatski zastupnici, izabrani voljom naroda na prvim slobodnim, višestranačkim parlamentarnim izborima nakon drugog svjetskog rata, ostvarili višestoljetni san hrvatskog naroda - neovisnu, slobodnu i demokratsku hrvatsku državu. Koliko je značenje tih odluka, kakva je bila njihova težina, govore događaji koji su, nažalost, uslijedili: nametnuti rat, međunarodni embargo, okupacija dijela državnog teritorija. Otpor protiv stvaranja neovisne hrvatske države, utemeljenoj na slobodi i jednakosti svih njenih građana bez obzira na nacionalnost, vjeru ili spol, bio je snažan, a u početku je imao i prešutnu potporu određenih međunarodnih čimbenika.

No, hrvatski građani, koji su se na referendumu u svibnju 1991. godine plebiscitarno opredijelili za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, pokazali su izuzetno visoki stupanj zrelosti i odlučnosti, koju tada nije uspjela slomiti ni daleko nadmoćnija agresorska vojska. Zahvaljujući jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske, zahvaljujući mudrosti i dalekovidnosti političkog vodstva na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, te posebice zahvaljujući hrvatskim braniteljima, od kojih su mnogi nažalost izgubili živote u borbi za slobodu Domovine, Hrvatska je uspješnom kombinacijom vojno-redarstvenih operacija i diplomacije oslobodila zaposjednuta područja i pobijedila u ratu, a mi danas živimo vjekovni san hrvatskog naroda: neovisnu, slobodnu, demokratsku i suverenu Hrvatsku.

Od te '91. godine, kada smo državu tek stvarali u zaista teškim i izvanrednim okolnostima, kada nije bilo ni dovoljno oružja za obranu, pa do danas, u ovih 18 godina, učinjeno je veoma mnogo. Priznaju nam to otvoreno i vrlo iskreno brojni međunarodni političari i svjetski uglednici.

Prije 18 godina Hrvatska se borila da bude međunarodno priznata kao država, danas je Hrvatska jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i od ove godine punopravna članica NATO-a. Prije 18 godina Hrvatska je bila primateljica UN-ovih mirovnih snaga, dok danas pripadnici Hrvatske vojske u brojnim misijama u svijetu pridonose očuvanju mira i stabilnosti u kriznim područjima. Prije 18 godina mi smo tek stvarali temelje suverene, demokratske i pravne države, Hrvatska je danas u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji i u okviru toga ubrzano provodi reforme na svim područjima.

U relativno kratkom roku ostvarili smo gotovo sve ciljeve, koji su zacrtani još na početku devedestih. Pokazali smo da možemo, da imamo snage i odlučnosti. I najvažnije od svega, ovaj kratki pogled unatrag pokazuje da žrtve, razaranja i stradanja tijekom Domovinskog rata, koje nažalost nismo mogli izbjeći, nisu bili uzaludni.

No, posla ima još mnogo, prije svega na području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, a ove se godine suočavamo i s globalnom financijskim i ekonomskom krizom koja je usporila cijelo svjetsko gospodarstvo, pa tako ni hrvatsko nije izuzeto.

Zastupnici Hrvatskog sabora, kao najvišeg reprezentativnog i zakonodavnog tijela izabranog voljom građana, bez obzira na političko opredijeljenje, nastavljaju s opsežnim poslom prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom i privode ga kraju, ne želeći na koji način usporavati proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Spremni su i dalje pružati podršku Vladi u svladavanju svih ostalih političkih i gospodarskih izazova na tom putu vodeći računa o boljitku svih građana i očuvanju svih vrijednosti iz Domovinskog rata.

Poštovane gospođe i gospodo, svima vama i svim građanima i državljanima Republike Hrvatske od srca čestitam državni blagdan – Dan državnosti!