Govor predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića povodom proslave Dana državnosti - Vukovar, 25. lipnja 2009.

Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske,
Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,
Poštovani građani Republike Hrvatske i svi hrvatski državljani

Srdačno vas pozdravljam u ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora, u povodu državnog blagdana – Dana državnosti Republike Hrvatske.

Na današnji dan, 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski sabor je donio dvije povijesne državotvorne odluke – Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Hrvatski je Sabor temeljem te dvije odluke oživotvorio stoljetnu težnju hrvatskoga naroda – samostalno i slobodno odlučivati o vlastitoj sudbini; svoju vlastitu budućnost uzeti u svoje ruke.

Te prevažne odluke donijeli su zastupnici hrvatskoga sabora nakon prvih slobodnih, demokratskih izbora, nakon konstituiranja prvog višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. Istinski narodni predstavnici, demokratski izabrani, bili su institucionalni izraz ideje o slobodi.Vođeni državotvornom sviješću, svoje odluke temeljili su na povjerenju i legitimitetu koje su im građani Republike Hrvatske dali na prvim izborima za Hrvatski sabor, a jednako tako, i na volji što ju je hrvatski narod iskazao na referendumu u svibnju 1991. godine, kada je plebiscitarno potvrđena opredjeljenost hrvatskih građana za suverenu i samostalnu hrvatsku.

U dugoj povijesti hrvatske državnosti bilo je važnih i sudbonosnih odluka, ali odluke što ih je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine imaju iznimno značenje.
Te dvije odluke, Ustavna odluka o samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracija o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, predstavljaju ustavno –pravni temelj današnjoj modernoj, demokratskoj državi Hrvatskoj.

U to vrijeme Hrvatska je bila izložena nesmiljenoj agresiji, dobar dio hrvatskog teritorija bio je pod okupacijom i političke odluke od povijesnog značenja za državnost i suverenitet Republike Hrvatske, ostale bi samo puko slovo na papiru da nije bilo hrvatskih vojno – redarstvenih snaga, sjajnih i pobjedničkih vojnoredarstvenih akcija i herojske obrane. Hrvatski narod i hrvatski branitelji zapečatili su ih krvlju i životima.
Danas, 18 godina poslije, dok obilježavamo ovu važnu obljetnicu, prisjetimo se svih hrvatskih branitelja, svih koji su branili Domovinu, izvojevali slobodu i osigurali nam miran život u vlastitoj državi. Prisjetimo se svih koji su pali na putu prema slobodi. Nema mjesta u našoj Domovini koje bi bilo prikladnije za iskazivanje naše zahvalnosti od ovoga ovdje, od grada Vukovara.Vukovar je grad koji najbolje može svjedočiti o svim patnjama i stradanjima tijekom Domovinskog rata. Vukovar je grad simbol otpora agresiji. I ovaj današnji čin promocije polaznika vojnih škola, jedan je način odavanja počasti ovome gradu, svim njegovim braniteljima i svim hrvatskim braniteljima.

Branitelji Vukovara i branitelji diljem Lijepe naše, njihova hrabrost i požrtvovnost i njihovo čovjekoljublje, neka budu svijetao primjer i uzor vašoj generaciji i svim budućim generacijama ove škole.

Domovinski rat je vrelo iz kojega polaznici vojnih škola mogu crpiti mnoga praktična znanja potrebna za izvršavanje vojnih zadaća, ali ja vas pozivam da Domovinski rat bude za vas i vrelo iz kojega će te crpiti i duhovnu snagu, prije svega vjernost i privrženost idealima slobode i domoljublja.

Danas, u ovoj svečanoj prigodi, iskazujemo počast i zahvalnost prema žrtvi svih hrvatskih branitelja i potvrđujemo zavjet – vaša žrtva obvezuje nas da u njoj tražimo snagu i nadahnuće za ostvarenje hrvatske za kakvu ste se borili, kakvu ste željeli i za kakvu ste dali živote.

Zahvalnost moramo iskazati i prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, pod čijim je vodstvom hrvatski narod ostvario svoje tisućljetne težnje i stvorio samostalnu i demokratsku državu.

Prisjećajući se teških godina, obilježenih agresijom i razaranjem, prisjećamo se entuzijazma i čvrstog zajedništva svih Hrvata, u zemlji i diljem svijeta. I zato, ovom progodom, želim iskazati zahvalnost i brojnim naraštajima iseljene hrvatske i istaknuti i njihov izninman doprinos u obrani i stvaranju Hrvatske države.

Zahvaljujući požrtvovnosti i odlučnosti hrvatskog naroda i njegovog političkog vodstva – Hrvatska država je izrasla u pravednom i obrambenom ratu. Kroz svoju pravednu i požrtvornu borbu potvrdila je da prihvaća demokratske vrijednosti i postupke. To znači da prihvaća one vrijednosti koje danas slobodni svijet ističe kao najvažniju baštinu, baštinu na kojoj izgrađuje svoju budućnost.

Hrvatska je danas na međunarodnoj sceni prihvaćena kao uvažena članica, spremna i sposobna u svakom trenutku pružiti pomoć u postizanju stabilnosti i mira u svijetu.

Danas s ponosom možemo istaknuti da smo članica najvažnije vojno-sigurnosne asocijacije – NATO saveza.
To članstvo nas sigurno vodi prema članstvu u EU kao najvažnijoj političko-gospodarskoj asocijaciji. To je pravac koji smo si zacrtali još početkom 90-tih, od prvih dana nezavisnosti, otpora agresoru, međunarodnog priznanja i pobjede u ratu.

Za svoju slobodu s mukom smo se borili i izborili. Danas, 18 godina poslije, s ponosom možemo istaknuti da smo našoj slobodi dali sadržaj kakav su hrvatski narod i svi hrvatski građani željeli i kakav zaslužuju.

Poštovani građani i državljani Republike Hrvatske, čestitam vam državni blagdan – Dan državnosti.