Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema na tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića, Zagreb, 5. siječnja 2012.

Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gradonačelniče Grada Zagreba, predsjedniče Srpskog narodnog vijeća, cijenjeni predstavnici Srpske pravoslavne crkve, oče Slobodane i Aleksandre, uvaženi gosti, gospođe i gospodo.

Radostan sam i počašćen pozivom na sada već tradicionalni domjenak Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića. Organizatorima zahvaljujem na pozivu i srdačno pozdravljam sve prisutne.

Božić je blagdan mira, ljubavi i nade. Vjernicima Božić daje poticaj da žive u skladu s temeljnim evanđeoskim vrijednostima, a u njihovom su središtu čovjek i njegovo dostojanstvo.

Vjerujem da svi mi, okupljeni ovdje, neovisno o vjerskim opredjeljenjima, u sebi nosimo želju da činimo dobro, da promičemo toleranciju, uzajamno poštovanje i razumijevanje, da budemo solidarni i da učinimo sve u našoj moći kako bismo ispravili nagomilane nepravde u društvu.

Radosno ozračje Božića budi u nama optimizam i jača entuzijazam u ostvarivanju boljih uvjeta za sve hrvatske građane. Ne želimo nikoga zavaravati, godina pred nama neće biti laka, na putu ostvarenja krajnjeg cilja bit će potrebno dosta odricanja. No, siguran sam da možemo uspjeti ako udružimo snage, u skladu s božićnom porukom zajedništva u službi općeg dobra.

U Hrvatskoj postoji širok konsenzus za promjene, a ja se koristim ovom prigodom da uputim poziv svima koji žele sudjelovati, koji su spremni preuzeti odgovornost, koji žele biti dio rješenja.

U tom smislu pozdravljam sve vidove suradnje s predstavnicima manjina u Hrvatskoj, prije svega dakako s građanima srpske nacionalnosti. Nepobitan je vaš doprinos izgradnji mira i stabilnosti te jačanju europskog duha dijaloga, suradnje i pomirbe na ovim prostorima.

Činjenica da smo niz pitanja, koja su opterećivala hrvatsko-srpske odnose, do sada uspješno riješili sami, bez posredovanja trećih, govori da smo na dobrom putu. To me ohrabruje u uvjerenju da ćemo nastaviti konstruktivnim smjerom daljnje stabilizacije i poticanja gospodarskog razvoja jugoistočne Europe.

U tom duhu želim vam blagoslovljen Božić i uspješnu i sretnu 2012. godinu.

Mir Božji, Hristos se rodi!