Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na svečanoj ceremoniji podizanja zastave Republike Hrvatske ispred Vijećnice Grada Strasbourga, Strasbourg, 1. srpnja 2013.

Poštovani gradonačelniče Strasbourga,
Drage kolege i prijatelji,

Danas je dan naše radosti i slavlja.

Danas smo podigli hrvatsku zastavu ispred sjedišta Europskog parlamenta, danas ju podižemo i ispred Vijećnice Grada Strasbourga – grada koji predstavlja simbol jedinstva Europe. Ovo podizanje hrvatske zastave i njezino mjesto pokraj zastava ostalih 27 država članica Europske unije simbol je zajedničkih vrijednosti - vrijednosti slobode, mira, demokracije, ljudskih prava i zajedničke gospodarske suradnje.

Danas, nakon niza izazovnih godina i usprkos mnogim poteškoćama, ponosno možemo reći – uspjeli smo! Ovo je trenutak za pamćenje. Dan od povijesne važnosti i za Hrvatsku i za Europsku uniju – jer smo ga ostvarili zajedno. U ovom posebnom trenutku, želim zahvaliti svima koji su pomogli Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju. To je bio – siguran sam da ćete se svi složiti – zahtjevan put s mnogo rizika i poteškoća.

Ali kao što je rekao jedan od začetnika Europske unije Robert Schumman "Europa nije stvorena u jednom dahu i bez proturječnosti, jer ništa trajno nije sazdano na lakoći". Vrijednosti koje zajednički dijelimo poput slobode i demokracije dale su nam snagu da zajednički ostvarimo cilj. Potpuno svjesni naših novih prava i odgovornosti, želim Vas uvjeriti - Hrvatska će biti pouzdan i vjerodostojan europski partner. Članstvo u Europskoj uniji bio je strateški cilj od nezavisnosti Hrvatske.

I današnja svečanost podizanja hrvatske zastave predstavlja jedno od najvećih postignuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Hrvatska zastava, koja će vijoriti pred nama, predstavlja naraštaje Hrvata koji su čekali dan kada će Hrvatska postati suverena nacija, usidrena u europski prostor mira i demokracije. Hrvatska zastava vijorit će danas za više od 15 000 branitelja, koji su dali svoje živote za slobodu i nezavisnost Hrvatske. Ona će vijoriti kao uspjeh ponosne zemlje, koja je imala mudrosti i hrabrosti da krene putem pomirenja, razvoja i napretka. Vijoreći visoko, zajedno s ostalih 27 zastava, hrvatska zastava danas je podignuta da trajno svjedoči našoj predanosti jedinstvu Europe, u obrani vrijednosti i načela, na kojima se ona zasniva.

Današnja svečanost podizanja hrvatske zastave ispred sjedišta Europskog parlamenta i Vijećnice Grada Strasbourga predstavlja ostvarenje naše europske stvarnosti.

I zbog toga, danas je dan naše radosti i slavlja.

Hvala Vam, dragi prijatelji, na tome.